ЧЕЗ много пъти опитвали без успех да се продадат на българската държава

Невена Илиева 17 април 2018 в 18:03 4367 0

Комисията за защита на конкуренцията още не е дала разрешение за продажбата на активите на ЧЕЗ в България. Това стана ясно от обясненията на представители на компанията, избрана за купувач „Инерком България” пред народните представители от временната комисия, разследваща сделката.

Искането за произнасянето на антимонополния орган бе внесено в средата на миналия месец.

За пореден път хората на Гинка Върбакова от Пазарджик се позоваха на конфиденциална търговска информация по темата за това кой дава парите за мегасделката.

Те обаче категорично отрекоха участие на бъдещия собственик при внасянето на заявлението на ЧЕЗ за новите цени на тока от 1 юли. Енергото поиска  дневната тарифа за домакинствата да бъде увеличена с 5%, а нощната с 51%.

От 2011 година насам CEZ Group многократно е предлагала на различни представители на българската държава да закупят българските активи на компанията. Това са съобщили от чешкото дружество по искане на временната комисия, която анализира сделката за ЧЕЗ България, съобщи председателят на комисията Жельо Бойчев от БСП.

От Българската банка за развитие (ББР) са декларирали пред депутатите, че на 12 януари 2018 година са отговорили на запитване за финансиране на заем към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), но не е имало искане за финансиране на сделката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови