Булгартабак затваря фабриката си в Босна, оставя 100 души без работа

OFFNews 27 февруари 2018 в 12:11 6887 2

Два месеца след като затвори почти напълно българското си производство, "Булгартабак", чиято собственост се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски, планира да затвори и фабриката си в Баня Лука, която се намира в Република Сръбска, част от Босна и Херцеговина, съобщи вестник Капитал, позовавайки се местни медии.

Според информацията представители на холдинга ще пътуват дотам във вторник, за да разяснят плановете си да закрият мощностите и да оставят 100 работници без работа.

Синдикатите в дружеството са организирали среща на представителите на "Булгартабак" с правителството и настояват фабриката да не се затваря.

Вероятната причина за затварянето на производството е сделката с British American Tobacco от миналия април. Тогава бяха продадени основните търговски марки на "Булгартабак", а ВАТ има право да ги произвежда и продава в България, Адриатическия регион и Русия. Според договора с ВАТ до 2019 г. марките ще бъдат произвеждани само в "Благоевград БТ" и явно 130-годишното босненско предприятие остава без поръчки.

Според председателя на профсъюза в завода Мирослав Маринкович служителите са се обърнали към правителството, за да предотвратят затварянето на завода. Той допълва, че при покупката на фабриката през 2013 г. "Булгартабак" са се задължили да запазят 250 работни места и най-малко пет години да поддържат дейността на фабриката. Междувременно обаче половината работници са съкратени, а за петте години като собственик "Булгартабак" са докарали само две нови машини във фабриката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови