"Булгартабак" продава Lafka в разрез с решение на КФН

OFFNews 08 юли 2014 в 11:18 11884 0

Lafka

Снимка БГНЕС, архив

Lafka

Общото събрание на "Булгартабак холдинг" взе решение за прехвърлянето на 32.61% от капитала на "Табак маркет" - дружество, което държи веригата Lafka - въпреки изрична забрана за това на Комисията за финансов надзор (КФН).

Решението е гласувано на 30 юни, а протокол от общото събрание бе публикуван едва вчера, 7 юли, след 17 ч.

Броят акции, по които са подадени действителни гласове е 6 857 460 - 100% от регистрираните за събранието и 93.08% от общия капитал. Гласовете "за" са 5 881 380, "против" - 532 583, а "въздържал се" - 443 497.

Така ОС прехвърля 48 604 000 броя обикновени поименни акции с номинална стойност 1 лев на дружеството от групата "Благоевград БТ".

Решението е учудващо не само защото е взето в разрез със забрана на КФН. При първия опит за продажба, осуетен от КФН, холдингът декларира изрично чрез финансовия си отчет за първото тримесечие на 2014 г., че „Табак маркет“ е продадено на инвеститор извън групата на „Булгартабак“. Според отчета сделката, спряна от КФН заради отказ на "Булгартабак" да предостави информация за нея на КФН, e станала на 27 март.

„Благоевград БТ“ обаче е нейно дъщерно дружество.

OFFNews изпрати запитване до КФН, от която очакваме да научим дали решението ще бъде отменено, а "Булгартабак" - глобена.

С решение от същото Общо събрание „Булгартабак холдинг“ става поръчител по два заема, прехвърлени от вражеската вече Корпоративна търговска банка към Юробанк (Пощенска банка). Първият е за 30 млн. лева, а вторият – за 10 млн. лева. Те са отпуснати на дъщерните дружества на холдинга „София – БТ“ и „Плевен – БТ“.

Холдингът бе препродаден в края на юни, когато стана и разривът в отношенията между отстранения от БНБ председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и депутата от ДПС, чието име се свързва и с управлението на медиите от Нова българска медийна група, Делян Пеевски. Официалните нови собственици са офшорки, поели дружеството след като VTB Capital продаде през февруари дружеството, което държи 79.83% от холдинга - BT Invest на Livero Establishment (Лихтенщайн). В разгара на скандала офшорката прехвърли половината дялове на Woodford Establishment, също регистрирано в Лихтенщайн (през юни 2014 г.) и също с официално неизвестен собственик. Реално, по думите на директор в КТБ, цитиран от "Капитал" контролът над дружеството е у Пеевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови