Булгаргаз внася предложение газът да поевтинее с поне 12-13%

OFFNews 10 януари 2022 в 09:21 1760 0

„Във вторник ще внесем заявление в КЕВР, в което ще прогнозираме намаление на цената на природния газ. Тази цена ще е с поне минус 12-13 процента”. Това заяви пред Нова телевизия изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

„Изпратихме писмо до МС и до Министерство на енергетиката на 31 декември, в което упоменахме каква се очаква да бъде цената на газа за февруари и март и каква ще е ликвидната дупка, която ще се появи в резултат на мораториума. Така че – ние предупреждаваме съвсем навреме”, подчерта той.

По думите му „Булгаргаз” прави всичко възможно, за да може българският потребител да има възможно най-ниската цена на газа.

„Нека обаче не забравяме, че тази суровина е вносна и цената й се образува по борсови цени. Следваме начина на ценообразуване, който е утвърден от КЕВР и няма как да фалшифицираме нещо”, категоричен е Павлов.

Той обясни, че съгласно Закона за енергетика компанията даваме прогнозна цена за газа за месец напред.

„Настоящият борд на директорите на „Булгаргаз” е назначен след конкурс от служебното правителство през месец юли миналата година. Всеки един от членовете е защитил своята концепция, спечелил е конкурса и в момента е в Съвета на директорите. Самият аз работя в компанията от 2015 година”. Така Павлов отговори на нападките, отправени към дружеството, че „хора на ГЕРБ саботират дейността му”.

„Ако погледнете резултатите на дружеството от 2015 година ще видите, че от „компания мъртвец” в момента сме основен крепител на целия газов и енергиен сектор. Работим в условията на безпрецедентна енергийна криза в Европа, където цените са изключително високи”, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови