БНБ пуска новата монета от 2 лева през декември

OFFNews Последна промяна на 22 октомври 2015 в 16:10 4499 2

Новата монета от 2 лева влиза в обращение на 7 декември, реши днес Управителният съвет на БНБ.

„На лицевата страна на монетата в центъра на вътрешния кръг ще бъде обозначена номиналната стойност с цифрата „2”, набраздена с линии“, съобщиха от пресцентъра на банката.

По периферията ще са изобразени графични елементи от пресечени линии, разположени и във вътрешния кръг, и по външния пръстен. В долната част на монетата е изписан текстът „лева”, като буквите започват от външния пръстен и навлизат във вътрешния кръг, а годината на емисията „2015” е разположена върху външния пръстен, вдясно от текста „лева”.

На обратната страна на монетата във вътрешния кръг ще е разположен стилизиран образ на Паисий Хилендарски и ще са изписани годините „1722 - 1773”, а върху външния пръстен - текстовете „Паисий Хилендарски” и „България“.

От БНБ подчертават, че банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., ще продължат да бъдат законно платежно средство едновременно с новата разменна монета от 2 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.10 2015 в 19:08

От лицевата част трябва да се премахне думата "лева", за да може да се пробутва вместо 2 евро, а на обратната страна трябва да се сложи портретът на В.В. Куроедов, за да зарадва мнозинството пенсионери, които щв са главните събирачи и ползуватели на монетата.

22.10 2015 в 18:49

Те пуснаха празен чек за 4 милиарда миналата година и още чакат да го подпишем, та монета от 2 лева ли няма да пуснат!