Бюджетът на БСП: 6400 лева помощ за второ дете, по-висок данък само за доходи над 3900 лв.

OFFNews 05 ноември 2018 в 12:53 4833 1

Еднократна помощ от 6400 лева при раждането на второ дете е предвидена в алтернативния бюджет за 2019 г. на БСП, който бе представен от лидера на червената партия Корнелия Нинова днес.

Идеята на бонуса обаче е тези пари да не се дават на общо основание, а само на семейства, в които и майката, и бащата работят и се осигуряват.

"Такава мярка се прилага в редица европейски държави, не е само Орбан", заяви Нинова при оповестяването на идеята.

В алтернативният бюджетен вариант на БСП е предвидено и въвеждането на прогресивно подоходно облагане, но в доста мек вариант. От левицата предлагат за всички доходи до 3900 лева на месец да се запази ставката от 10 процента, която е валидна в момента. За по-високите заплати е предвидено да се начисляват по-високи налози със стъпка от 1300 лева. Така например за доходи от 3901 до 5200 лева ставката е 12,5%, а за тези от 5201 до 6500 лв. - 15%.

Според изчисленията на БСП едва 2% от хората в страната получават заплати над 5000 лева, а само 0,2% - над 20 000 лева на месец.

От Столетницата предлагат също така минималната работна заплата догодина да стане 640 лева и да се преизчислят старите пенсии - нещо, което не е правено от 2009 г.

Социалистите се обявиха за запазване на корпоративния данък на сегашната ставка от 10 процента, но при ДДС настояват за по-ниски ставки за лекарствата (9% вместо сегашните 20 на сто) и за хляба (5 на сто).

Друга идея в областта на образованието е да се въведе правило за 1 учебник по всеки предмет и помагалата да са безплатни за всички ученици от 1-и до 12-и клас.

Нинова разкритикува практиките на бюджетиране на управляващите от ГЕРБ.

"Умишлено се занижават както приходите, така и разходите. Това се прави, за да се харчат излишъците с еднолични решения на Министерски съвет. Тази порочна практика се превърна в традиция", обясни лидерът на БСП.

Затова от червената партия ще предложат законопроект, според който правителството ще получи правото да харчи само 1 процент от отчитания излишък.

"Всички останали разходи трябва да минават през актуализация в парламента. Крайно време е да върнем нормалността и правовия ред", добави Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови