Безлихвените кредити за гражданите - повече пари, по-малко условия

OFFNews 03 декември 2020 в 11:37 2661 1

„Лимитът на безлихвените кредити ще бъде увеличен. Мярката ще важи до средата на следващата година”, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в сутрешния блок на Нова телевизия.

„През ББР разширяваме нова мярка. Подготвили сме пакет от документи за разглеждане в Министерски съвет. Продължаваме с програмата и удължаваме до средата на другата година за безлихвени кредити за физическите лица. Увеличаваме лимита за възможни безлихвени кредити към физическите лица, които могат да достигнат 6900 лв. Такова ще бъде предложението към Министерски съвет. Ще облекчим условията към търговските банки. Тоест още една мярка ще продължи да работи до следващата година”, подчерта Борисов.

Според него от това предложение ще могат да се възползват всички физически лица, които по някакъв начин за били засегнати от пандемичната криза. Условията ще бъдат намалени, а лимитът – увеличен. Безлихвените кредити ще бъдат предоставени през 12 банки – партньори на Министерство на икономиката.

„Банките у нас ще решат кой ще може да се възползва от кредитна ваканция. Тази мярка със сигурност ще важи за бизнеса. Решението ще важи за целия Европейски съюз и е на база обща нормативна рамка”, каза още министърът на икономиката.

Той обясни, че възможността за кредитна ваканция е една от най-важните мерки за бизнеса.

„Чрез тези мораториуми над 9 млрд. лв. кредити бяха разсрочени в рамките на правилата, които бяха приети от Европейския банков орган и БНБ. Тези мораториуми ще важат до 31 март 2021 година. Това е една нова глътка въздух за бизнеса, за да остане той ликвиден. Важното е, че банковата ни система е здрава и ще се справи с това”, обясни министърът.

В момента се водят преговори и се разработват регламенти, за да може системата да заработи. Чрез тази мярка ще се допуска до 9 месеца разсрочване на кредита – от първия мораториум до края на март 2021 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

1

Руми Лазарова

08.12 2020 в 14:52

Едно си баба знае, едно си бае. „Лимитът на безлихвените кредити ще бъде увеличен. Мярката ще важи до средата на следващата година”. И ВЪОБЩЕ няма коментар, че тези фирми нямат никакви приходи, за да връщат кредити. В развитите и умни държави не дават кредити при тези условия, дори да са безлихвени. Онзи ден в Неделя 150 водещият предаването цитира изследване на браншови организации, че 75% от фирмите не приемат конкретно това, 68% - друго и помоли този министър за коментар. Той пак започна в този общ тон и не отговори на въпроса, но бодро спомена, че тяхната емисия на кредита, който взеха, била най-добра. НЕ СТАВА ТАКА, господине. И много скоро ще лъсне открито. Бизнес, макар и дребен, и народ не се лъжат.