Бедствено положение в три области заради чумата по свинете

OFFNews 24 юли 2019 в 14:11 3193 0

Снимка pexels

След Русе в още две области обявиха бедствено положение заради африканската чума по свинете. Това са Плевен и Разград.

По-рано днес от БАБХ обявиха, че ситуацията с разпространението на болестта е много тревожна и че предстои умъртвяването на всичките над 40 000 прасета в огромния свинекомплекс в село Бръшлен, Русенско.

В Плевенско огнищата на заразата са в общините Гулянци, Левски, Никопол и Белене. Бедственото положение в областта влиза в сила от днес и ще продължи до 31 юли, ако не бъде удължено.

В заповедта си областният управител на Плевен Мирослав Петров разпорежда органите на ОДБХ-Плевен да организират координацията, взаимодействието и изпълнението на дейностите, свързани с евтаназиране на животните в засегнатите зони. ОД на МВР да организира охраната на всички входно-изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на зараза и да подпомага ОДБХ с информация за наличие на свине в дворовете на стопани в населените места. Ще помагат и от Пожарната в Плевен. При нужда ще се използват хора и техника на Министерство на отбраната и военните формирования на територията на областта.

Областният управител разпорежда кметовете на населените места да оказват пълно съдействие.

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен също издаде заповед, с която обяви бедствено положение поради реалната опасност от възникване на огнища на африканска чума по свинете в региона. 

Бедственото положение в областта влиза в сила от 24 юли и ще продължи до 30 юли включително.

Съвместните проверки на ветеринари и полиция по имоти с информация за наличие на нерегламентирано отглеждане на прасета от типа "заден двор" стартират от община Исперих, като целта е унищожаване на нерегистрираните животни.

Със заповедта се забранява достъпа на дървосекачи, на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването, се посочва още в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови