Quantcast

БДЖ остана без охрана, търси нова за 10 млн. лв.

OFFNews Последна промяна на 19 април 2016 в 16:42 3040 1

БДЖ остана без охрана, търси нова за 10 млн. лв.

"БДЖ–Товарни превози" остана без охрана и обяви, че ще търси нова охранителна фирма, за което е готова да плати близо 10 млн. лв. Охранителната фирма, която досега е охранявала гари, депа и складове на дружеството, е напуснала, показва разследване на Нова тв. 

През последните четири години частната фирма е работила без договор, а отпусканите от държавното дружество пари не са достатъчни за покриване на всички разходи на охранителната фирма, обясниха нейни представители за OFFNews. В момента 53 обекта на БДЖ и държавното имущество в тях са без надзор, а от дружеството заявяват, че са поели охраната със собствени сили, като ще търсят и помощта на МВР.

Основната причина за напускането на охранителната фирма, освен ниското заплащане, с което не могат да бъдат покрити разходите ѝ, е и фактът, че тя често е принудена да плаща отмъкнато имущество, което се случва често. 

В момента тече обществена поръчка за нова охрана. В нея има изискване за изграждане на система за видеонаблюдение, разполагането на сигнално-охранителна техника и система за контрол на обхода на охранителите. Поддръжката на охранителната инфраструктура се поема изцяло от изпълнителя. Според представители на бранша отделената от БДЖ сума за тези дейности е крайно недостатъчна, тъй като с нея няма да бъдат покрити дори и минималните харчове за един охранител, включващи социални осигуровки, облекло и обувки, индивидуална комуникационна и транспортна техника и др. 

Подобна е ситуацията с "БДЖ-Пътнически превози", които вече са на самоохрана. През 2014-а с конкурс е избрана друга фирма охранител, но и тя напуска заради малко пари и много разходи за възстановяване на кражби и липси.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.04 2016 в 18:48

Т.е., "охранителите" не могат да се справят с работата си и затова напускат. Кажете им имената, за да знаят и другите им клиенти какви охранители са наели...