България иска да предоговаря всяка година с "Газпром" цената на газа

OFFNews 27 април 2017 в 16:37 4337 1

България ще поиска да може всяка година да преговаря цената на природния газ, който купуваме от "Газпром", а за първите две години предоговарянето да става на всеки шест месеца. 

Тази позиция ще представи България във връзка с монополното дело срещу "Газпром", заради което компанията се съгласи да направи отстъпки в цената за осем страни, сред които и България, обясни служебният енергиен министър Николай Павлов, цитиран от БНР. За момента "Газпром" иска предоговарянето да става на две години. 

Той обясни, че конкретни цени ще бъдат обсъждани на по-късен етап, а сега се договаря рамката на предложението от страна на "Газпром". 

Министърът посочи, че страната ни ще настоява още за отпадане на задължението "Булгаргаз" да плаща предварително заявените количества руски газ, независимо дали са използвани напълно. 

Притеснителното в тяхното предложение е, че се дава достъп до българския пазар на фирми от Унгария, Словакия и Полша, а няма реципрочност. Тоест не е предвиден такъв ангажимент, с който ние да имаме възможност да продаваме на тяхна територия. Посоката на търговията е само към България. Ние към този ангажимент сме възразили и съответно искаме нашите компании и "Булгаргаз" да имат достъп до пазарите на съответните държави, каза още Павлов.

По думите му "Газпром" предлага да промени и входната точка на газа за България, като за момента не се уточнява откъде идва газът и какви ще са транзитните такси. 

"Газпром" обеща пазарни цени за газа за България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия, за да избегне голяма глоба от ЕС, равна на 10% от глобалните ѝ приходи. На всяка от страните бяха дадени 7 седмици, за да изпрати становище.

Срокът изтича на 4 май. Павлов обяви, че становищата на държавните компании „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) са готови и ще бъдат изпратени навреме. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови