Реформаторският блок с 6 опорни точки срещу Газпром

OFFNews 26 април 2017 в 15:33 4670 1

Реформаторският блок предложи 6 мерки, които да бъдат взети предвид при изготвянето на българската позиция по антимонополната процедура срещу Газпром. Руският газов гигант вече декларира готовност за съществени отстъпки в договорите си със 7 европейски държави, сред които и България в опит да избегне огломни глоби за нарушения на законодателството на ЕС..

От РБ предлагат следните опорни точки, които да бъдат отстоявани при предстоящите преговори:

1. С приемането на новите условия на доставка на руски газ в страните, понесли щети от досегашните непазарни практики на „Газпром“, всички договори за доставка на газ да се считат отворени за предоговаряне, включително и по отношение формулата за ценообразуване и действащите цени.

2. Да се регулират условията от типа „take or pay“ (взимаш или плащаш), като за целта се приеме общовалидна в ЕС формула за максимално допустимата тежест на подобно задължение.

3. „Газпром“ да поеме задължението да компенсира в удовлетворителни граници загубите, които страните от ЕС са понесли от завишените доставни цени на Газпром над пазарните нива през последните 10 години.

4. Проектът „Югоизточен европейски газо-разпределителен център „Балкан“ (газов хъб), да бъде приет от ЕК като общосъюзен проект на българска територия със съответното финансово участие на ЕС.

5. Изграждането на газовия хъб „Балкан“ и финансирането му от ЕС да бъде приоритет
на Българското председателство на ЕС през 2018 г.

6. Да се осигури възможност за публично обсъждане на проекта за становище на Българската държава, като за целта той бъде публикуван на сайта на Министерството на енергетиката най-малко една седмица преди да влезе за окончателно одобрение в Министерски съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови