"Булгаргаз" и БЕХ готови с позиции по антимонополното дело срещу "Газпром"

OFFNews 20 април 2017 в 21:20 3689 0

Държавните компании „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) са готови със своите становища по предложенията на „Газпром“ за поемане на ангажименти, отправени в рамките на антимонополното дело на Европейската комисия срещу „Газпром“, съобщиха от Министерството на енергетиката.

България трябва да предостави становище относно предложението на "Газпром" за цените на газа, след като Европейската комисия отсъди, че "Газпром" има непазарни практики, които са довели до завишени цени на природния газ в редица страни от Централна и Източна Европа, сред които и страната ни.

"Газпром" обеща пазарни цени за газа за България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия, за да избегне голяма глоба от ЕС, равна на 10% от глобалните ѝ приходи.

На 19 април 2017 г. във Варшава се проведе V4 Gaz Forum, организиран от страните от Вишеградската четворка с участието на представители на българското Министерство на енергетиката, БЕХ, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. На експертно равнище по време на форума бяха анализирани в детайли направените предложения.

Като използват резултатите от проведените дискусии, трите български енергийни компании ще предоставят утре в Министерството на енергетиката своите становища по предложенията за поемане на ангажименти от „Газпром“. Те ще включват оценки на ефекта БЕХ от евентуалното приемане от ЕК на ангажиментите, предложени от „Газпром“, върху договорите на „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и БЕХ, посочиха от ведомството.

Срокът за представяне на коментари по отправените от "Газпром" предложения е 4 май, като не става въпрос за предоговаряне на условия по действащите договори за доставка и пренос на природен газ. Ако предложенията на „Газпром“ бъдат приети от ЕК, тогава ще стартира процесът на двустранни преговори между всяка от компаниите и „Газпром“ по търговските условия, уточниха оттам.

По-рано днес се проведе среща между Нова република на Радан Кънев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по повод предоговарянето на цените на руския газ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови