България и Чехия може да поискат изключение от ембаргото върху вноса на руски петрол

OFFNews 03 май 2022 в 20:25 5264 0

България и Чехия възнамеряват да поискат, подобно на Унгария и Словакия, изключение при налагането на ембарго върху вноса на петрол от Русия, предаде цитираната от БТА Франс прес, като се позова на неназовани дипломати и депутати от Европарламента.

Новината бе съобщена и от ТАСС с позоваване на АФП.

Европейската комисия е почти готова с предложението си за шести пакет от санкции срещу Москва, чиято цел е да намали допълнително военните възможности на Кремъл. Пакетът предвижда постепенно прекратяване в рамките на 6 до 8 месеца на закупуването на петрол от Русия. Изключение се прави за Унгария и Словакия. Двете страни нямат излаз на море и са напълно зависими от доставките по тръбопровода "Дружба", които ще могат да продължат и през 2023 г., според европейски представител.

"Замяната на руския петрол ще отнеме няколко години, поради което ние настояваме за това изключение", каза словашкият министър на икономиката Ричард Сулик пред агенция ТАСР в понеделник.

Очаква се с подобни мотиви и България, и Чехия също да поискат дерогация, обясниха дипломати, информирани за дискусиите, проведени от Комисията при финализиране на предложението, въпреки че България има излаз на море.

"Трябва да избягваме ефекта на разводняване на санкциите, тъй като всеки може да поиска изключение. Ще трябва да намерим правилните решения", казва европейският източник. 

Членовете на Еврокомисията трябва да приемат предложението на срещата си в Страсбург в кулоарите на пленарната сесия на парламента. След това той ще бъде съобщен на посланиците на държавите членки, които ще започнат да го проучват.

Вчера стана ясно, че ЕС може да предложи поетапна забрана на вноса на руски петрол. Тази мярка може да бъде предложена като част от новите санкции, които се подготвят от ЕК. Очаква се възможността за налагане на ембарго на вноса на петрол от Русия да бъде обсъдена още в сряда.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел обяви, че Русия засилва атаките си в Украйна, което прави новите санкции "абсолютно необходими".

"Трябва да използваме нашите икономически и финансови възможности, за да накараме Русия да плати цената за това, което прави", бе категоричен Борел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews