България е спечелила 1,6 млрд. евро. от износ на оръжие през последната година

От началото на 2023 г. оборотът на ВМЗ Сопот е нараснал с 830%, а страната ни е в челото на световната класация по производство на оръжие на глава от населението

OFFNews 09 юли 2023 в 18:20 4026 8

Богданов

Снимка БГНЕС

Богдан Богданов

За последната година България е спечелила 1,6 млрд. евро. от износ на военна продукция, съобщи министърът на икономиката Богдан Богданов пред бТВ.

"Само за последната година, говорим 2021 и 2022, износът е нараснал с над 200%. Така че на пазара в момента има голяма нужда от подобен тип материали, боеприпаси и оръжие", обясни Богданов.

От началото на войната са наети 20 000 нови работници в оръжейната индустрия, но търсенето на кадри е значително по-голямо от предлагането.

"Към момента пряко ангажираните са около 70 000 души. Косвено – над 200 000 души непряко са ангажирани в производства, съпътстващи производството на боеприпаси и различна специализирана техника. Специално за цялата икономика говорим за 2 процента и това дава отражение - значителен ръст, който сме отчели през последната година", допълни министърът.

Според представител на оръжейната индустрия инициатори на търговията са не друг, а самите прифронтови държави - Словакия, Полша, Румъния. Тези страни са пряко застрашени от това Русия да стигне близо до границите им, ако Украйна не спре инвазията на Путин. Те плащат от собствените си бюджети снарядите, които поръчват. Чехия също е сред най-големите консуматори на българско оръжие.

Оборотът на ВМЗ Сопот е нараснал с 830% от началото на 2023 г. 

"Взели сме на работа от миналата година около 500 нови работници, търсим още. В момента сме около 1165 души и търсим още", казва директорът на ВМЗ Сопот Иван Стоенчев.

Според бившия шеф на ВМЗ Сопот Иван Гецов България е на едно от първите места в света по производство на оръжие на глава от населението.

"Трябва да кажем, че това е една изключително важна индустрия за България. Факт е, че ние имаме голям производствен капацитет. Този капацитет е важно да се запази и да се гради и ние да не делим предприятията на частни и държавни. Това е българска индустрия. Българските компании са конкурентоспособни. Но тук въпросът е и как България защитава тази промишленост. Как се грижим предприятията да са ефективни и хората в тях да са в безопасност. Много е важно тук на фона на инцидентите, които се случиха. Ние трябва да си отговорим защо се случиха, има компетентни органи", коментира още икономическият министър Богдан Богданов.

Собственикът на частни оръжейни заводи Емилиян Гебрев вече изрази подозрение, че честите взривове в оръжейни складове у нас са саботаж. И допусна, че може да се инициират от външни сили. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11472

8

Zmee

10.07 2023 в 09:53

Трябва да се развива производството на 155мм снаряди, в Европа ще има огромен глад за тях идните години.

1220

7

хr4

09.07 2023 в 23:49

ВМЗ е държавна фирма, критикара! Не само това, ами през последните две години 100% от печалбата влиза в бюжета за да запушва разни дупки-например за да не ти вдигната парното или тока. Още тъпи въпроси?
Кверц, що за глупости? От кой "да поискат"? И как да стане чрез минималната печалба? Имаш ли някаква представа от бизнес?

-1100

6

qwertz

09.07 2023 в 22:59

Глупци. Вместо да произвеждат и предоставят с минимална печалба...като в замяна поискат внедряване на нови производства , те пак с ганьовската максима "ден година храни".

ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА! Бантускотове Сър!
Тикви за тикви гласуват.

22548

2

dolivo

09.07 2023 в 18:31

А така, продаваме смърт?

Или спасяваме животи?

Въпрос на гледна точка, би казал поручик Ржевский ...
 
X

Да помогнем на украинските деца!