БАБХ откри птичи грип в Плевенско

OFFNews 03 февруари 2021 в 15:15 2133 0

Българска агенция по безопасност на храните откри огнище на птичи грип - "Високопатогенна Инфлуенца А", по птиците в обект за отглеждане на кокошки носачки в землището на плевенския град Славяново.

Последното огнище в България беше потвърдено през юни 2020 г. В Европа за същия период са обявени 511 огнища при домашни птици. За Инфлуенца тип А при птиците няма ваксина, напомнят от Агенцията. 

В обекта са били отглеждани около 99 хил. птици, като съмнението за заболяване сред тях е заради висока смъртност.

Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на останалите в животновъдния обект заболели и контактни птици, под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, допълват от БАБХ.

Около птицефермата са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попада Славяново; 10-километрова наблюдавана зона - с. Мечка, с. Коиловци; с. Асеново, с. Дебово, с. Новачене, с. Бацова махала; с. Трънчовица и с. Тотлебен.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови