Атанас Пеканов: Парите по Плана за възстановяване не са застрашени

Всякакви бомбастични изказвания, че наши съседи се къпят в евро, а ние не, просто са много далеч от истината

OFFNews 27 юни 2021 в 21:10 2777 3

Парите за България по Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени и те ще влязат в българската икономика в момента, в който той бъде подаден и одобрен. Това обяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред Нова тв.

„Тази година ще влязат 13% префинансиране от нашата квота в целия Механизъм за възстановяване и устойчивост. Всякакви бомбастични изказвания, че наши съседи се къпят в пари, а ние не, просто са много далеч от истината. Страни, които имат одобрени планове, все още не са получили никаква част от парите, защото предстои процес по първоначално одобряване”, обясни още Пеканов.

Същото мнение изказа и министърът на икономиката Кирил Петков преди дни. Той гарантира, че сумите няма да ходят при "наши хора, а при най-добрите проекти".

От думите на Атанас Пеканов се разбра, че в плана е имало недостатъчно реформи, които са били изисквани.

"С годините това се е случвало много често, не е за първи път. Всяка година в рамките на европейския семестър България получава критики или предложения какво трябва да подобри. Критиките на Европейската комисия понякога биват приети с пожелателен характер. Добрият пример е да чуваме какво ни се казва”, категоричен е Пеканов.

Според него с годините е била неглижирана проектната готовност на институциите. "Да имат проектна готовност, когато по някаква причина се случи така, че държавата трябва да се намеси и да прави инвестиции. Това е било неглижирано", добави Пеканов.

Той обясни, че в плана, изготвен от ГЕРБ, е имало недостатъци в сферата на енергетиката и социалната политика и по отделни проекти.

"Някои страни вече са подали своите планове за възстановяване. Миналото българско правителство реши да не го прави - взе това политическо решение. Въпреки че имаха девет месеца да го подготвят, те решиха да не го изпращат и да не поемат политическа отговорност”, посочи Атанас Пеканов.

По думите му планът на България е бил съставян компонент по компонент от различни министерства. Служебният кабинет може да прави само частични подобрения "върху това, което намерихме, и адресираме множеството критики, които бяха оставени”, уточни той.

"(Планът) Не беше достатъчно структуриран. Ние не можем да започнем отначало. Подобряваме някои компоненти, ревизираме ги, отпадат някои неща, които смятаме, че са излишни, и влизат нови, за които смятаме, че са смислени, и променяме други", разясни Пеканов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови