Американска делегация от енергийни експерти на посещение у нас

OFFNews Последна промяна на 11 декември 2019 в 14:16 1738 0

Делегация от американски експерти по ядрени и изкопаеми горива е на посещение в страната ни от 8-ми до 13-ти декември, съобщи посолството на САЩ. Делегацията ще бъде водена от заместник-помощник на държавния секретар на САЩ в Бюрото за международна сигурност и неразпространение Ан Ганзер.

Преди две седмици президентът Тръмп и премиерът Борисов се договориха, че САЩ ще изпратят технически екип, който да работи с български колеги, за да проучи възможностите за по-нататъшно сътрудничество в различни области на енергетиката, включително ядрената. Пристигането на този американски експертен екип е пряк резултат от споразумението между двамата лидери, съобщават от дипломатическата мисия.

Експертната делегация ще посети свързани с енергетиката обекти и съоръжения, включително в Козлодуй, Белене и басейн Марица Изток. Екипът се среща и с премиера Борисов, вицепремиера Дончев, министъра на енергетиката Петкова, представители на българската държавна агенция и представители на частния сектор.

Целта на посещението е да се проучат всички възможности за гарантиране на безопасно, сигурно, разнообразно и чисто енергийно бъдеще за България, основано на стабилни икономически и търговски принципи, се допълва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови