5 часа по-късно: Големите магазини няма да отварят

OFFNews 25 март 2021 в 18:11 6946 0

5 часа. Толкова изкара заповедта на министъра на икономиката Лъчезар Борисов, с която на голяма част от търговските обекти беше разрешено да отворят врати, но при известни ограничения и стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Сутринта той уточни, че е подписал новите указания за работа след съгласуване със здравния министър.

В късния следобед, след разпореждане на премиера Бойко Борисов, Лъчезар Борисов отмени собствените си указания за частично отваряне на големите търговски обекти за нехранителни стоки.

Последното решение на министър Борисов е обосновано така: "с оглед на равнопоставеност между отделните браншове, както и заради краткия срок на предстоящо действие на взетите противоепидемични мерки със заповедта на министъра на здравеопазването, които са за периода от 22.03.2021г. до 31.03.2021 г."

На сутрешния брифинг на щаба Лъчезар Борисов обяви следното: "Самостоятелните обекти в търговските центрове, до които има директен достъп – вход от улици или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки мерките. Тe могат да обособят и разделят площта за клиентите до 300 кв. м – с преградни стени, ленти, щандове и др. Извън търговските обекти на открити площи при спазване на мерките ще може да се осъществява търговска дейност".

Това изключение предизвика гнева на ресторантьорите. "Правите ни на тотални балъци!", възмутиха се от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията в отворено писмо до правителството и преди всичко до здравния министър, когото обвиняват в дискриминационно отношение.

"Вече не може да се скриете зад медицинската логика. Зад това решение прозират големите чужди корпоративни интереси за сметка на малкия и среден семеен български бизнес!", пишат двете сдружения по повод разхлабването на мерките за работа на големите търговски обекти, докато ресторанти, кафенета и барове остават затворени.

Двете обединения на ресторантьорите поставиха ултиматум: "или незабавно отваряне на всички фитнеси, танцови школи, дневни и нощни заведения, както и на всички останали бизнеси, като тези с площ над 300 квадратни метра да работят при условията на големите магазини (с ограничаване на търговските си пространства до 300 кв. м, и възобновяване на работата на заведенията на открито), или затваряне на всичко и изплащане на адекватни компенсации".

"Популистки, половинчати и предизборни решения управляват пандемията! Съберете си акъла и покажете капацитет за взимане на правилните решения, господа", обръщат се към правителството ресторантьорите.

Много търговски вериги, като хипермаркети за строителни материали, дрехи, спортни стоки, намериха начин да продължат да обслужват клиентите си - чрез временно преграждане и свиване на площите на магазините до под 300 кв. метра, чрез изнасяне на част от стоката на базари на открито, чрез смесена търговия на принципа "избирате в интернет или по телефона, плащате и получавате покупката на място пред магазина".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови