4- и 5-звездни хотели осигуряват персонала си на нереално ниски заплати, НАП ще ги следи на място

OFFNews 08 март 2019 в 13:40 4347 0

4- и 5-звездните хотели в Банско, Пампорово и Боровец осигуряват персонала си на средно 764 лв. месечно, което е с близо 200 лв. по-малко от средния осигурителен доход за страната и значително по-ниско от обичайните възнаграждения в бранша. Във Велинград в същата категория хотели осигурителният доход е 540 лв., което е дори под минималния осигурителен доход, съобщава НАП.

Местата за настаняване в зимните курорти и Велинград ще бъдат подложени на т.нар. открито наблюдение, проверки и ревизии. То представлява явно присъствие на инспектори на НАП в търговския обект в продължение на седмици, като се следят оборотите и отчитането им на касовите апарати, работното време и заетостта на персонала. Ако бъдат открити значителни разлики в осигуряването на персонала в даден обект спрямо подобни такива на същата територия, е възможно извършването на ревизия, при която осигурителните вноски могат да бъдат определени по аналогия, обясняват от приходната агенция.

НАП пусна и онлайн калкулатор, на който служителите могат да изчислят колко губят от по-ниските си осигуровки: www.zaplatavplik.bg.

„Има пряка връзка между укриването на обороти и т.нар. „заплата в плик“. Неиздаването на касови бележки формира приходи, от които впоследствие се изплащат необложени възнаграждения. Проверките, които започваме в хотелите, целят да пресекат тази практика“, каза директорът на „Фискален контрол“ в НАП Спас Шишков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови