20% по-ниска глоба за административно нарушение, ако платите до 14 дни

OFFNews 29 декември 2021 в 17:00 2666 0

20% по-ниски ще са глобите за административни нарушения, ако бъдат платени в 14-дневен срок. Това предвижда промяна в Закона за административните нарушения и наказания. Тя е в сила от 23 декември 2021 г., съобщава Националната агенция за приходите.

Според новите правила за административно-наказателно производство хората, които не желаят да обжалват наложената от НАП глоба или имуществена санкция, могат да платят 80% от нейния размер, ако подадат в офис на НАП заявление по образец и внесат сумата в двуседмичен срок от връчване на наказателното постановление по банкова сметка „Данъци и други приходи за централния бюджет“ на компетентната териториална дирекция или офис на НАП. Без заявлението нарушителите губят възможността да платят по-ниска санкция.

От намалението могат да се възползват всички с наказателни постановления, издадени след 22.12.2021 г. или преди тази дата, в случай че двете седмици от връчването им не са изтекли към 23.12.2021 г. В този случай наложената глоба или имуществена санкция влиза в сила от датата на плащането ѝ.

Новите правила за административно-наказателно производство са подробно разяснени в становище на НАП, публикувано в сайта на Агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови