10% по-високи заплати в частния сектор през 2018 г., 2/3 от работещите - с коледни бонуси

OFFNews 11 декември 2017 в 16:12 5109 0

Снимка БТТП

Очаква ли се увеличение на заплатите през 2018 година и ако „да“, какво ще бъде то? Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлената палата, обясни за NOVA какви промени в заплащането се очакват през следващата година в частния сектор.

Според него нагласите на бизнеса са в унисон с предвиждания ръст на икономиката. 


"Повече от половината работодатели предвиждат увеличение на заплатите. За жалост 17% от фирмите, нямат възможност за това. А 2% от фирмите дори ще намалят заплатите на своите служители", заяви Симеонов. 

Въпреки че 28% от работодателите не са сигурни дали ще направят промени в заплатите на служителите, Симеонов заяви, че по-голяма част от тях все пак ще увеличат месечните възнаграждения.

79% от фирмите, които ще увеличат заплатите на служителите си с 10%, 15 на 100 ще увеличат заплащането с 20%, а едва 1% от работодателите ще зарадват служителите си с по-голямо повишение.

Според Симеонов през 2018 г. не се очаква увеличение на инфлацията и ръстът на възнагражденията от 10% ще бъде усетен.

Най-голямо увеличение на заплатите се очаква в промишлеността, ИТ и телекомуникациите, недвижими имоти и търговия.

"Ако един нискоквалифициран работник в строителството взима заплата от 850 лева, то от 2018 година тя ще стане около 930 лева. В сектора с най-високо заплащане - ИТ и телекомуникация, средната заплата от 2500 лева, ще стане 2800", поясни Симеонов.

Относно създаването и предлагането на работни места, почти 40% от фирмите ще наемат още служители, 55,7% няма да променят броя на екипа си, а почти 6 на 100 ще се наложи да освободят част от работниците си.

Най-голям дефицит на кадри има в сектори като ИТ и аутсорсинг (програмисти, поддръжка на софтуерни системи), туризъм (сервитьори, готвачи, рецепционисти, обслужващ персонал), строителство (общи работници) и транспорт (международни шофьори).

Според БТПП почти 70% от фирмите предвиждат да раздадат бонуси за празниците, 20 на сто ще оставят служителите си без бонуси, а 17% все още не са сигурни дали ще могат да зарадват служителите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови