'10% корпоративен данък остава. Нито една БГ компания няма да подлежи на по-висока ставка'

Мая Младенова 05 юли 2021 в 16:26 5416 0

Асен Василев

Като пълни глупости и целенасочени лъжи определи финансовият министър Асен Василев информацията от ГЕРБ, че корпоративният данък у над се вдига от 10 на поне 15%.

Той даде извънреден брифинг след пресконференцията на ГЕРБ, на която доскорошните управляващи обявиха, че служебният кабинет "тайно" е подписал предложението на Г-7 за вдигане на корпоративния данък.

Това споразумение е за международни компании с големи обороти, които използват това, че работят в повече от една юрисдикция, за да избягват данъци, обясни финансовият министър. Български компании, които да подадат в този обхват, нямаме, категоричен бе Василев. 

В началото на юли, след споразумение на Г-7, 130 държави подписаха под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие  споразумение за осъвременяване на данъчната рамка за големите мултинационални корпорации. България също е подписала документа. Той предвижда минимален праг от 15% корпоративен данък за големи международни компании, като авторите на визията подчертават, че настоящата данъчна рамка не е осъвременявана от век и не отразява новите реалности на глобалния и дигиталния бизнес.

Споразумението няма сила на закон - предстои да бъде приведено в законодателен вид първо на ниво ЕС, а после и в националните законодателства.

Кой ще подлежи на по-висока ставка

"Ако една компания работи в България и има оборот над 750 млн. евро и по-малко от 25% от нейните служители или активи са в България, тя ще подлежи на такава ставка евентуално в бъдеще, ако съответната държава е приела това споразумение, поясни Асен Василев. - Ако сте българска компания, това не се отнася за вас. Ако сте международна компания с оборот под 750 млн. евро - не се отнася за вас. Ние си оставаме на 10% данък."

По-малко от 10 са компаниите, които в момента работят у нас и отговарят на условията за по-високата ставка. Те са основно от големите търговски вериги и големи мултинационални компании, добави финансовият министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!