ГЕРБ: Кабинетът тайно се е съгласил корпоративният данък да стане поне 15%

Мая Младенова Последна промяна на 05 юли 2021 в 14:10 6919 0

Служебният кабинет тайно е подписал международното споразумение на Г-7 за увеличаване на корпоративния данък на минимум 15%. Това е станало без обществото обсъждане и оценка на въздействието и ще ощети бизнеса у нас с 1,250 милиарда лева, обявиха от ГЕРБ на брифинг в партийната централа днес.

Откъде българският бизнес трябва да научи, че България е подписала споразумение на Г-7 за вдигане на корпоративния данък, попита Томислав Дончев. 

Той припомни, че от години корпоративният данък у нас е 10% и че въпросното споразумение не е подписано от някои европейски държави, сред които Унгария, Естония и Финландия.

Става въпрос за споразумението, което 130 държави сключват на 1 юли по въпросите на BEPS (Base Erosion and Profit Shifting - свиване на данъчната основа и прехвърляне на печалби) към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

От ГЕРБ определиха увеличението на корпоративен данък като скандално и призоваха всички партии да се обозначат с позиция по темата. Ние самите не предвиждаме данъкът да се увеличава, подчерта Томислав Дончев. Доскорошният социален министър Деница Сачева коментира, че едно такова увеличение би взело от бизнеса 1,25 млрд. лева, които корпорациите иначе биха похарчили за възнаграждения и други разходи.

Корпорации, но не всички

Финално споразумение все още няма, показа проверка на OFFNews. Очаква се то да бъде финализирано през октомври.

Инициативата на Г-7 и ОИСР действително предвижда минимален праг от 15 на сто за корпоративни данъци, но с някои детайли.

Ето какво се знае до момента:

В началото на юни 2021 финансовите министри на седемте най-силни икономики в света (САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония) се договориха за нова международна рамка за минимален корпоративен данък от 15%. На среща в Лондон министрите се споразумяха да се борят с избягването на данъчното облагане чрез мерки, които да накарат компаниите да плащат в страните, където правят бизнес. Те се договориха и за 15% долен праг на корпоративния данък, за да избегнат риска страните да "подбиват" пазара. Технологични гиганти като Amazon, Facebook и Google могат да бъдат сред засегнатите компании.

Авторите на плана посочват, че той отчита новата епоха - дигиталната среда и мултинационалния бизнес на корпорациите.

На заседанието си от 30 юни Министерският съвет у нас, по предложение на финансовия министър, решава да подкрепи споразумението, което ще бъде подписано ден по-късно от 130 държави. Ето какво съобщава правителствената пресслужба:

Със свое решение правителството одобри позицията на страната ни за преговорите в Приобщаващата рамка по въпросите на BEPS (Base Erosion and Profit Shifting - свиване на данъчната основа и прехвърляне на печалби) към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за намиране на общо решение за предизвикателствата при данъчното облагане на дигиталната икономика. Решението е във връзка с предстоящото заседание на Приобщаващата рамка на 1 юли 2021 г.

България принципно подкрепя предложението на ОИСР за решаване на въпросите за данъчното облагане на дигиталната икономика, като в позицията са направени и някои бележки по конкретните параметри на това предложение, става също така ясно при какви обстоятелства страната ни би подкрепила някои от тях.

В позицията е посочено, че нашата страна смята, че новата международна данъчна структура трябва да отчита икономическите, географските, демографските и геополитическите особености на всяка страна, че минималната данъчна ставка трябва да се прилага за международни корпорации с над 750 млн. евро оборот, както и да не се прилага за компании, базирани в страна членка с голям брой работници.

OFFNews потърси за коментар Министерството на финансите. Ще актуализираме този материал веднага след като получим отговорите.

Кои страни са подписали споразумението

В съобщение от 1 юли ОИСР съобщава, че споразумението е за нов двустълбов план за реформиране на правилата за международно данъчно облагане и гарантиране, че многонационалните компании плащат справедлив дял от данъците, независимо къде извършват дейност. Новата рамка актуализира създадената преди цял век данъчна система, която вече не отговаря на целите на дигиталната и глобализирана икономика на 21-ви век, се посочва в съобщението.

И още:

Пакетът от два стълба - резултат от преговорите, координирани от ОИСР през по-голямата част от последното десетилетие - има за цел да гарантира, че големите мултинационални компании плащат данъци там, където извършват дейността си и реализират печалби, като същевременно се добавят така необходимите сигурност и стабилност в международната данъчна система.

Първият стълб ще гарантира по-справедливо разпределение на печалбите и данъчните права между държавите по отношение на най-големите мултинационални компании, включително цифровите компании. Той ще преразпредели някои данъчни права върху мултинационалните корпорации от техните държави на произход към пазарите, на които те извършват стопанска дейност и реализират печалби, независимо от това дали фирмите имат физическо присъствие там.

Вторият стълб има за цел да въведе минимален праг на конкуренцията по отношение на корпоративния подоходен данък чрез глобална минимална ставка на корпоративния данък, която държавите могат да използват, за да защитят данъчните си основи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови