Г-7 договори 15% глобален минимален корпоративен данък

OFFNews 05 юни 2021 в 16:32 3200 0

Снимка Getty Images

Г-7 постигна историческо споразумение за облагането на мултинационалните компании. Финансовите министри на седемте най-силни икономики в света се договориха за минимален корпоративен данък от 15%, съобщават световните агенции.

На среща в Лондон министрите се споразумяха да се борят с избягването на данъчното облагане чрез мерки, които да накарат компаниите да плащат в страните, където правят бизнес. Те се договориха и за 15% долен праг на корпоративния данък, за да избегнат риска страните да "подбиват" пазара.

Технологични гиганти като Amazon и Google могат да бъдат сред засегнатите компании. Същото важи и за Фейсбук.

Подобни гиганти жънат голям бизнес успех по целия свят, но декларират минимални печалби в отделните страни. Реформата може да доведе до постъпления в размер на милиарди долари към правителствата, които да платят с тях дълговете, натрупани по време на COVID кризата.

Споразумението между САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония ще окаже натиск над останалите страни да последват решението им. Това може да се случи още на срещата на Г-20 следващия месец, отбелязва Би Би Си. В Г-20 влизат още Русия, Китай, Саудитска Арабия, Южна Африка.

Британският министър на финансите Риши Сунак нарече постигнатото споразумение „историческо“. Според него след реформите световната данъчна система трябва да бъде справедлива в съответствие с дигиталната епоха, така че компаниите да плащат дължимите данъци. Или, както заяви Сунак: „Правилните компании да плащат правилните данъци на правилните места“.

Финансови експерти обаче предупреждават, че е „твърде рано да се отваря бутилката с шампанско“, защото има препятствия - пише БНР. В Съединените щати например спразумението трябва да бъде гласувано и в двете камари на Конгреса, преди да се превърне в закон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!