Стоичков: Най-големите играчи на Балканите са Шукер, Бобан, Миятович, Хаджи… и аз

Камата е в Москва за жребия и даде интервю за хърватския „Спортске новости”

OFFNews 01 декември 2017 в 16:49 3773 0

Христо Стоичков е сред многото футболни знаменитости, които пристигнаха в Москва за тегленето на жребия за Световното първенство, което ще се проведе догодина в Русия. Ето материала на най-големия хърватски спортен вестник „Sportske novosti” от разговора между репортера Даворин Оливари и българската футболна легенда.

"Московска среща с един от най-големите европейски футболисти в историята"

И Христо Стоичков (51) пристигна на жребият в Москва. Не за първи път разговаряме с него, срещали сме се и преди на големите футболни форуми. Той сигурно си спомни, защото след като се поздравихме попита:

- Дойде ли Шукер?

Докато разговаряхме президентът на Хърватския футболен съюз още не беше пристигнал в Москва.

Христо Стоичков и репортерът на "Спортске новости" Даворин Оливари в Москва.

- Е, като дойде, тогава ще се видим с него, за да се наприказваме.

С този някога велик футболист е приятно да се говори. Той веднага ще поръча питие, ще се отнася като че сме стари приятели, а не само познати. За онези младежи, които може би не знаят, Стоичков е най-големият български футболист за всички времена. Играл е за Барселона, за която през 90-те години вкара 111 гола в 232 мача във всички турнири. След това за малко отиде в Парма, но отново се върна в Барса… За българския национален отбор изиграва 83 мача, в които отбелязва 37 гола. Определено, жива легенда.

- Сега живея в Маями, работя във футбола с една мексиканска компания. Не се оплаквам.

Добре се поддържа, освен сивата коса, не бихме казали че е на годините, на които е.

- Не съм се отпуснал, но за какво да се отпускам? Как е в Хърватия?

Обяснихме му накратко за случващото се в хърватския футбол…

- Ще остане ли новият ви треньор след Световното в Русия? Ще? Виж, това съм го пропуснал. Добър е, нали? Видях, че се класирахте след баражи. Можехте да го направите и преди това… Хърватия е силна, много силна. Бях изненадан, че не успяхте да спечелите групата си.

Прав е Христо, и ние бяхме изненадани.

- Вижте, мисля, че Хърватия може да стигне далеч на Световното в Русия. Не го казвам за това, че ти си тук. Наистина мисля, че сте сред десетте най-добри в света. Може би, знам ли, между първите шест и осем. Виж само какви играчи имате. Затова се чудих как Исландия може да ви изпревари в групата. Когато се паднахте с Гърция на баражите бях сигурен, че ще се класирате за финалите.

Христо прескачаше от тема на тема, даже в един момент си помислихме, че е репортер, постоянно ни питаше за нещо.

- Знаеш ли кои са най-добрите играчи на Балканите?

Чакам вашия отговор…

- Шукер, Бобан, Миятович и Хаджи!

Не спомена себе си. Като му казахме, че не бива да е толкова скромен, само се засмя…

- Добре де, и аз съм тук някъде…


Христо Стоичков бележи на финала за Междуконтинталната купа (1992 г.) срещу Сао Пауло в Япония.

Отново имаше следващ въпрос…

- Кажи ми, ама честно, защо Ивало Петев трябваше да напусне Динамо?

Какво да му кажа като в клуба не му вярваха…

- Абе, за какво да не са му вярвали? Доколкото знам, той е бил много добър към хората от Динамо. Добър е Петев, само нашият български футбол вече не е като едно време. Ето, виж Лудогорец. Има само двама български играчи, всички останали са чужденци. Не става така, не може да се развиват български играчи, а от това страда националният отбор. Иначе аз се чудя на Хърватия, та вие постоянно вадите чудесни футболисти. Само някакви силни младоци, как го правите? Имате добри школи, това е очевидно.

Разказа и една интересна история, която не знаехме.

- Сега ще ти кажа нещо… Лука Модрич играеше за Динамо, беше много млад. В този бизнес съм, знам всичко. Обадих се на Гуардиола и му казах: „Вземи Модрич в Барселона”. Не съм сигурен, но мисля, че тогава Динамо искаше за него около 8 млн. евро. Говорих с Гуардиола няколко пъти. И не ме пoслуша… Тогава той купи някой друг, но плати три пъти повече. Тогава Модрич отиде в Тотнъм, а след това и в Реал. Трябваше да дойде при нас в Барса и сега ние, а не Реал щяхме да имаме един от най-добрите халфове в света. Днес Модрич щеше да е велик играч в Барса, а не в Реал. Макар че и Иван Ракитич е отличен.

 
Лука Модрич

На въпроса кой би бил добър съперник за Хърватия на днешния жребий, той отговори с широка усмивка.

- Виж, ако покажете най-добрата си игра, за вас е почти все едно. Хърватия може да победи всички и от най-силната урна. Но да ви кажа, малко сте странни и можете и да загубите от всеки. Желая ви късмет и успех. Междувременно, ако някъде видиш Шукер му кажи, че съм тук в хотела.

Христо Стоичков, супер човек, забавен, отворен, винаги готов за разговор.

- Обади се довечера, можем да пием по нещо…

Това беше последното му изречение. Видяха го няколко испански колеги и веднага го наобиколиха с микрофоните си…

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!