Ода за Юлиан Нагелсман

Въпрос на време е треньорът на Хофенхайм да бъде поканен от Байерн

Петър Хераков, Евроспорт 11 септември 2017 в 10:27 3057 0

Снимка ESPN

В Германия съдят какво можеш по това какво правиш срещу Байерн. А дори и в това отношение Юлиан Нагелсман взе изпита с шестица. През миналия сезон Хофенхайм измъкна 1:1 в Мюнхен и след това спечели (1:0) за първи път в своята история срещу баварците.

Сега го направи отново, този път с 2:0. При това с ясен план, изпълнен перфектно от играчите в синьо. Нещо, което осезаемо липсваше на техния съперник в червено.

Макар че до гола в 26-ата минута изглеждаше така, сякаш Байерн просто чака своя момент. Но тогава цялата защита на отбора на Карло Анчелоти заспа (само един човек от резерата скамейка реагира, но беше твърде късно), Ут се стрелна след бързо изпълнения тъч от Крамарич и прати топката в долния десен ъгъл на вратата за 1:0.

„Дори и момчетата, които връщат топките, тренират с нас“, каза Нагелсман и едва ли някой си е помислил, че той се шегува. После Байерн започна да центрира напосоки, но защитата в синьо допусна само една грешка, а тогава се намеси Оливер Бауман.

Ясно е, че и странния избор на състав на Анчелоти (той си призна, че е объркал) помогна, но липсата на идея и фокус е по-плашеща за шампиона.

Нагелсман няма такива затруднения. Треньорът е истински работохолик и през седмицата призна, че е изтрил акаунтите си във фейсбук и инстаграм, защото няма време да отговаря на всички въпроси, които получава. Планът му за този мач беше ясен – петима в защита, здрава преса и чакане на грешки.

30-годишният Нагелсман всъщност винаги има план и работи до откат, за да може той да бъде изпълнен. Той инсталира огромна видеостена (6x3 метра) на тренировъчния терен на Хофе и на нея може в реално време да покаже на даден футболист къде и какво бърка. И ако при новото изпълнение на упражнението пак има грешки, провинилият се е отстраняван. „Психически това е много изморително, но пък дава великолепен резултат“, каза капитанът Еуген Полански.

През миналия сезон той беше назначен за такъв от Нагелсман, а през този треньорът даде шанс на футболистите да гласуват. И те избраха пак Полански, макар че ролята му напоследък е доста ограничена заради контузии. В събота той все пак влезе в игра през второто полувреме на мястото на 19-годишният Даниел Гайгер.

Когато Нагелсман беше назначен начело на Хофе на 11 февруари 2016-а, „Франкфуртер Рундшау“ определи хода като Schnapsidee – нещо, което може да ти хрумне само под влияния на солидна доза алкохол. Местният „Райн-Некар Цайтунг“ като ПР-ход – защото това е отличен начин да попаднеш в заглавията навсякъде.

Скептицизмът беше напълно оправдан – сините бяха зациклили в битката за оцеляване и бяха напуснати от опитния Хууб Стевенс. Дори и ние в редакцията на „Евроспорт“ коментирахме, че Хофе се готви за следващия сезон във Втора Бундеслига и просто иска да даде малко опит на младия треньор. Все пак, петима в тима бяха по-възрастни от 28-годишния треньор, който дори още не се беше дипломирал.

За Хофенхайм обаче това беше оправдан риск. „28? Брутално е, нали? Но ние сме убедени, че той ще има успех. Той е невероятно зрял и работи като треньор вече 10 години. Когато го гледаш как работи, усещаш, че има нещо специално в него“, каза тогава спортният директор Алекзандер Розен. Едва ли и той самият обаче е предполагал колко прав ще се окаже.

Нагелсман е принуден да се откаже от активния футбол на 20 години заради постоянни контузии в коляното. По същото време умира и баща му. „Трудно беше, защото се наложи да порасна доста бързо. Правех всичко сам от 15-годишен, но се наложи да помогна на майка ми да продаде къщата и да намерим нова. Но това ми помогна да разбера, че в живота има и по-важни неща от футбола. И сега е така – ако пуснеш телевизора, веднага ще разбереш, че ти си просто треньор в Бундеслигата и светът не се вълнува от теб“, обясни Нагелсман преди година за „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Генералното отказване от футбола е реалност за Юлиан през 2007-а, но тогава се намесва Томас Тухел. „Беше ми писнало. Бях пожертвал цялата си младост и всичко свърши за една вечер. Не искам да имам нищо общо с футбола. Но Томас ме помоли да стана скаут и да разузнавам съперниците на Аугсбург. Още имах договор с клуба и ситуацията бе удобна за всички“, спомня си Нагелсман за „11 Фройнде“.

През 2010-а младият треньор за първи път стъпва в Хофенхайм – да поеме отбора до 17 години. Две години и половина по-късно е асистент на Франк Крамер в първия отбор. После помага и на Марко Курц, но се връща в тима до 19 години преди да дойде повратния момент през зимата на 2016-а.

Нагелсман признава, че постоянно човърка и чопли по отбора си и това изморява играчите. „Важно е футболистите постоянно да бъдат стимулирани по време на тренировките и мачовете. Футболът всъщност е ограничена игра и има само четири фази: когато владееш топката, която съперникът я владее и когато я губиш или печелиш.

Но тези четири фази могат да бъдат упражнявани с безброй различни неща и формации. И все пак, най-важното при всички упражнения е футболистите да мислят за това, което правят и да са щастливи от това, което правят. Защо ли? Защото те наистина печелят много пари, но ако тренировките са скучни, те няма да са доволни и ще загубят любовта си към играта“, казва Нагелсман.

И добавя, че не обича да вижда много шпагати от страна на своите футболисти. „Топката може да отиде навсякъде, може да бъде отсъден свободен удар... Освен това шпагатите са изморителни – ако правиш много, няма да имаш сили и да си достатъчно бърз, когато се наложи.“ Матс Хумелс явно е пропуснал точно тези думи на Нагелсман и Байерн беше наказан за това.

Седем точки от девет възможни срещу Байерн за треньора на сезон 2016/2017 – изглежда просто въпрос на време баварците да поканят Нагелсман (както Кевин Курани предрече още преди две години). Друг въпрос е, че той може скоро да не иска да напусне Хофенхайм. Нагелсман удължи договора си с клуба до 2021-а. А и все пак – в Зинсхайм всичко е направено както той иска и работи за него. Докато в Мюнхен той ще се изправи срещу твърде сериозни егота. И в клуба, и в съблекалнята.

Място в историята:

Бибиана Щайнхаус стана първата жена, която води мач от Бундеслигата: Херта - Вердер. „Облекчена съм, че всичко свърши, защото през последните дни се пишеше само за това“, каза тя след дебюта си.

„Няма значение дали е мъж или жена. Важното е да има характер, а тя показа днес, че притежава такъв“, обясни авторът на гола за Вердер Томас Дилейни. „Мога само да поздравя Бибиана Щайнхаус, особено за авантажа при гола ни – това говори за опит“, добави треньорът на Херта Пал Дардай.

„Справи се супер. Нямам нищо против да има и повече жени съдии в Бундеслигата“, нетипчно добронамерен бе капитанът на столичани Ведад Ибишевич. И за финал коментара на Пер Шелбред за жълтия му картон: „Дори и Пер Шелбред трябва да си затвори устата, когато пред него е жена.“ Гуд гемахт, Биби!


Важните неща от кръга:

Налдо вкара за ЧРД. Бразилският защитник се разписа навръх 35-я си рожден ден за 2:1 в полза на Шалке срещу Щутгарт. Това бе 40-ия му гол в кариерата в Бунеслигата.

Борусия Дортмунд е единственият отбор без допуснат гол след три кръга. Това не се е случвало от сезон 2001/02, когато тимът стана шампион.

Марсел Шмелцер се върна след контузия, само за да получи нова такава. Тя бе дело на Йорик Раве от Фрайбург, който бе изгонен за нарушението си. Шмелцер няма да играе поне шест седмици. Отстрани в следващия месец ще гледат още Филип Костич (Хамбург) и Марио Гомес (Волфсбург).

Кевин-Принс Боатенг посвети гола си, първи за него в Бундеслигата след 1316 дни пауза, на Абделхак Нури от Аякс.

Алфред Финбогасон вкара първия хеттрик през сезона при успеха на Аугсбург над Кьолн с 3:0. И засега има повече голове от Левандовски, Обамеянг и Вернер.

Андреас Бек игра за Щутгарт в Бундеслигата след пауза от 3403 дни. Не че това помогна – отборът му спи в началото на мачовете си и вече има четири допуснати гола в първите пет минути на полувремената. В Гелзенкирхен те дойдоха в 4-ата, 47-ата и 48-ата минути.

Томас Мюлер записа мач номер 400 за Байерн. Можеше и да не го прави. Или поне не на позицията, на която го използва Карло Анчелоти.

Кейта и Вернер вкараха поредните си красиви голове, Лайпциг записа първи мач без допуснат гол през сезона и сложи край на силното начало на Хамбург.

Втора Бундеслига:

Фортуна Дюселдорф остана на върха след 3:2 над третия Унион в неделя. Учида израви за столичани в 84-а минута, но в първата на добавеното време Флориан Нойхаус се разписа за 3:2. Това е трето поредно домакинство, в което 20-годишният полузащитник бележи.

Дуисбург на Илия Груев спечели с 4:0 като гост над втория Арминия. Мориц Щопелкамп се разписа в трети пореден мач, а Оливейра Соуса и Кингсли Онуегбо вкараха първите си голове през сезона.

Цитатите: 

„Не беше добро изпълнение. Въобще не уцелих както трябва топката“ – Даниел Дидави от Волфсбург след гола си от пряк свободен удар.

„Не трябва да се забравя, че в отбора сме 11 нови футболисти и говорим 480 различни езика“ – Кевин-Принс Боатенг от Айнтрахт.

„Мисля, че Дортмунд трябва да спечели във Фрайбург, ако играе един час с човек повече“ – треньорът на Борусия Петер Бос след 0:0 с Фрайбург. Равенството сложи край на серията от 12 поредни победи на жълто-черните над този съперник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!