Ние сме малки? Или прости и крадливи? Вижте Исландия

Ивайло Йолчев 07 октомври 2017 в 10:06 25994 3

Снимка Ройтерс

Исландия удари лошо в сърцето на империята на Ердоган. Националите от острова с 334 000 жители биха 3:0  в Ескишехир отбор, представляващ 80-милионна държава. Голямо унижение за комшиите!

Но исландците са сурови и смели хора, истински викинги. Никога не са страдали от комплекса "Ние сме малка държава, нас никой не ни брои...". Омръзнало ли ви е да го слушате от родните футболери? Или политици? Лично мен  - да!

Исландия е на път да сътвори ново чудо, като се класира за Мондиал 2018. Някой ще каже, какво му е чудното, северняците стигнаха четвъртфинал на Евро 2016, като биха 2:1 Англия на осминафинала.

Има логика. Но! Отборът води с 19 точки в кошмарна група! Втори със 17 е Хърватия, препълнена със звезди на Барселона, Реал, Интер, Ювентус! Със същия брой точки е Украйна, която е постоянна величина в Европа.

С 14 точки е могъщата Турция, но ще трябва да каже чао на Мондиал 2018. Не трябва да пропускаме дори Финландия, която снощи удари рамо на исландците, измъквайки 1:1 в Хърватия в последната минута.

Е, слабак е само Косово с едно равенство. Точно новият балкански тим е съперник на Исландия в последната среща, но няма как домакините да изпуснат своето в Рейкявик! Просто няма.

Как го прави държава с население по-малко от това на Варна? Или на Пловдив?

Елементарно, с честност, работа и умело финансиране на тотална промяна във футболната система. Не, тези хора не са като нашите управници. Не тръгват да сменят формата на първа лига, прекръствайки два отбора и давайки аванта на още два.

Историята. Преди 16 години в Исландия решават, че трябва да стартират начисто. И хвърлят всичките пари по програмите на УЕФА и ФИФА САМО И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО в детския футбол. 

По стандартите на УЕФА обучение и лиценз получават 600 треньори! Това прави по един специалист на 825 жители на острова. Дори в родината на футбола Англия се падат по 1 обучен специалист на 11 000 жители.

Построяват се мрежа от закрити тревни игрища с отопление на терена. Няма как иначе при тези сурови условия! Най-често те са разположени точно до училищата. 

Целта е всяко дете, навършило 3 години, да има достъп до треньор и игрище! Е, системата проработва. Лесна сметка, нали? Децата, които преди 16 години са започвали с футбола, сега са в най-силната си възраст.

Разбира се, чудото е свързано и с моралните черти и ценности на една нация. Защото и ние построихме стадиони за милиони, но във видински и какви ли не още села,  където са останали по 100 баби и дядовци със средна възраст 79 години.

Освен че не търпят схемите, тези наследници на викинги са хора с огромен дух. Те са страшно импулсивни, когато тръгнат в някаква посока. Искат да стигнат най-далеч.

Изпитват страхотна национална гордост. И друго. Помните ли как празнуваха исландците по време на Евро 2016? Като един! Фенове, играчи, треньори. 

Чувството не е измамно. Тези хора са едно! Обяснението? В Исландия няма милионерска класа. Няма каста на богати футболисти, които хвърчат със скъпи коли и лифтинговани жени.

Футболистът е човек от народа. Той посещава същия квартален бар като обикновените фенове, същите магазини, същите площадки. Затова исландецът играе с цяло сърце и за приятелите, а те го подкрепят като такъв.

Така Исландия от клишираното "футболно джудже" вече е "убиец на гиганти". Изпати си Роналдо, който преди мача в груповата фаза на Евро 2016 обиди съперника, че само губи времето на останалите. Мачът завърши наравно, а Португалия едва прескочи. Вярно, после стана европейски шампион.

Футболът в елитната група на Исландия предлага причудливи стадиони 

Изпати си Англия, където се шегуваха как селекционерът на Исландия, професионален зъболекар, е избрал състава за Евро 2016. Елементарно. От 334 000 жители махаш жените. После изключваш дебелите мъже. После корумпираните банкери, които са в затвора. Накрая махаш и тези, които са заети със стригането на овце. Е, остават точно 23 души, колкото е един разширен футболен състав.

При Исландия системата проработи. Затова аз съм техен искрен почитател. Стискам им палци за победа над Косово, ще съм за тях и на Мондиал 2018 в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9005

3

Ivan Nachev

10.10 2017 в 23:08

Браво на такъв народ и такива държавници ! Де и ние да можехме да сме таквизи !...

12022

2

Geovarna Dimtrov

07.10 2017 в 13:29

Тайна ли ще издам, че не се пише: най-нагъсто са висшистите в тая държавица. И природата не ги е ограбила откъм акъл, явно...

25665

1

Victimized

07.10 2017 в 11:45

Исландия е уникална държава, но футбола е последното нещо което трябва да гледаме от тях. Те например след 2008 изгониха и изпосъдиха всички корумпирани банкери, и изгониха МВФ и световната банка от държавата си. От тогава насам само просперират......

"Държавният глава Олафур Рагнар Гримсон отказва да ратифицира закона, който прави гражданите на Исландия отговорни за дълговете на исландските банкери, и свиква референдум. Естествено, международният натиск само се усилва. Британия и Холандия заплашват с репресии, водещи към изолация на страната. В навечерието на референдума МВФ заплашва с отказ от всякаква своя помощ. Британското правителство заплашва да замрази спестяванията и текущите сметки на исландците. Гримсон заявява „Казаха ни, че ако не приемем международните условия, ще се превърнем в северната Куба. Но ако ги бяхме приели, щяхме да се превърнем в северното Хаити”."

Този цитат е от статия в ТОЗИ сайт, когато пускахте чат пат различна гледна точка, не само клюки.....