Талант от Варна забива за Исландия, мечтае да играе за България

Ивайло Йолчев 16 януари 2017 в 13:45 4235 0

През лятото на 2016 година националният отбор по футбол на Исландия предизвика истински фурор на Еврошампионата с отборния си дух, борбения си нрав и феновете си, чиито викингски рев прозвуча в цяла Европа.

В страната на ледниците и гейзерите обаче се подвизава и един български волейболист, който освен че печели редица трофеи на клубно ниво, вече е част от националния отбор на България за юноши до 19-годишна възраст.

Роден във Варна, Християн Димитров се влюбва във волейбола след няколко тренировки в училищния салон и започва да развива таланта си в местния спортен клуб Перун, започва репортажът на БНР.

"Просто като почнах да тренирам спорта и отидох на първото състезание, наистина усетих страстта към волейбола. Семейството ми също много обича спорта. Във Варна винаги играеше мъжкият национален отбор и винаги ходехме да гледаме мачовете", заяви Димитров пред нашата камера.

Когато е 13, неговите родители му съобщават новина, която променя живота му. Цялото му семейство се мести да живее в Исландия - островна държава в северната част на Европа с население от едва 300 хиляди души.

"Беше ми много странно, защото не знаех езика. Като отидох на училище, ме приеха много добре. Почнах да уча исландски, но трудното беше, че не знаех и английски."

Български треньори по волейбол обаче са тези, които му помагат да се социализира.

"Знаех, че имам развитие с волейбола в България. Когато отидох там, семейството ми веднага потърси къде мога да тренирам волейбол. Така разбрах, че там има българи и съответно отидох в отбора, където бяха Миглена и Апостол. Те ми помогнаха много в началото, защото само с тях можех да контактувам", каза българският волейболист.

Запитан за условията за волейбол в Исландия, той отговори: "Там има много хубави зали. Но е малка държава и спортът не е толкова развит. Повечето деца предпочитат хандбала, футбола."

Едва на 16 години Християн печели Купата на страната с отбора на Акурейри. Въпреки успехите си в Исландия обаче, нападателят знае, че за да стигне до световния волейбол, трябва да играе в друг шампионат.

"Искам да спечелим Купата на Исландия и шампионата. Бих искал да постигнем най-доброто, защото се надявам това да ми е последен сезон там. Мисля, че имам шанс да се прибера в България и да играя за някой отбор тук. Както казах, треньорът ми е поляк и чрез него мога също да отида някъде."

Изправен пред избора да играе за Исландия или за България на национално ниво, Християн е категоричен: "Видях, че имам шанс да играя за българския национален отбор и мисля, че това беше по-важно. Исках да играя за България."

Сега той е част от националния отбор за юноши до 19 години, който през този уикенд в столичната зала "Христо Ботев" се бори за квота за Еврошампионата в Унгария и Словакия.

"Искам да се класирам за Европейското. Мечтата ми е да играя един ден за мъжкия национален отбор на България и да стигна до Олимпийски игри", каза още българският талант пред БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови