Лудогорец стана за смях в Дания

OFFNews 06 октомври 2023 в 07:18 2041 0

Лудогорец

Снимка Официален сайт на Лудогорец

"Орлите" записаха най-тежката си загуба в евротурнирите

Хегемонът в българския футбол Лудогорец претърпя срамна загуба с 1:7 от датския Нордселанд във втория кръг на група Н в турнира Лига Европа.

Това е ней-тежката загуба в новата история на разградчани и най-сериозното им поражение в Европа. До момента те бяха падали с по 0:6 от Арсенал и Еспаньол, но допуснатите днес седем гола са негативен рекорд.

Началото на мача не предполагаше този катастрофален резултат, тъй като с по една разменена дузпа резултатът стана 1:1. След това обаче на терена имаше само един отбор, въпреки минималните моментни проблясъци в играта на Лудогорец. След този гол обаче играчите на Лудогорец по никакъв начин не реагираха, а във всяко едно действие прозираше бездушие и липсата на каквато и да е амбиция за реакция.

Но и с това тежко поражение, шампионите са с 3 точки, колкото имат и днешните им съперници. По същото време фаворитът в групата Фенербахче записа нов успех - 2:1 над Спартак (Търнава) и зае очакваното от 1-ото място.

Домакините от Нордселанд получиха дузпа още в 61-ата секунда. След центриране от ъглов удар Маркус Ингвартсен стреля с глава, но топката се спря в ръката на Руан Крус. Съдията Юджин Джая от Албания без да се колебае отсъди наказателния удар, а същият този Ингвартсен вкара под плонжа на вратаря Серджио Падт.

В 8-ата минута обаче съдията от Албания отсъди дузпа и за Лудогорец. Тя беше спечелена от Руан Крус, който нахлу в наказателното поле, беше препънат, но продължи да играе и вътре беше подсечен от Мартин Фресе. Оливие Вердон не сбърка и изравни 1:1.

Но радостта на българските привърженици беше само минута и половина, след като крайно несериозна грешка на вратаря Серджио Падт позволи на Ибрахим Осман да му отнеме топката и да вкара от два метра. Падт и Оливие Вердон разиграваха топката на границата на наказателното поле, а Падт повтори грешкщата на Симон Слуга от шампионатния мач с Локомотив (Пловдив).

Домакините можеха да стигнат и до трети гол в 19-ата минута, след като центриране от ляво мина през цялата защита на Лудогорец без никой да я спре до централната зона. Там обаче Вердон изпревари Андреас Свенсон, който изчисти в ъглов удар.

Но лошото за българските шампиони тепърва предстоеше, тъй като в рамките на две минути те инкасираха нови две попадения и резултатът набъбна на 4:1. Първо Йепе Тверсков вкара с глава след центриране от ъглов удар на Свенсон, а минута и половина по-късно Ибрахим Осман събра около себе си Сундберг и Фон Витри и подаде на Нюгрен, който на празна врата нямаше как да сбърка.

Изпаднали в истински шок, разградчани вдигнаха глава към вратата на домакините чак в последните минути.

Най-напред Фон Витри проби от дясно, но ударът му или по-скоро опит за центриране се спря в малката мрежичка от външната й страна. В последната секунда на 3-те добавени минути пък новото попълнение Мунир Шуаир стреля крайно анемично от десетина метра след пробив до аутлинията и пас назад на Якуб Пьотровски.

Началото на второто полувреме беше за Лудогорец, който опита да потърси обрат. В тези минути имаше възможност за Текпетей, но ударът му от далечно разстояние не затрудни вратаря Хансен. При една от поредните контраатаки обаче Фон Витри необяснимо опита да чисти топката с глава назад, тя му беше отнета лесно от Осман, който проби и центрира успоредно в наказателното поле. Нареси и Сон опитаха да спрат паса, но испанският бранител точно пред Нюгрен отклони в собствената си врата - 5:1.

Четвърт час преди края треньорът на домакините Йес Торуп направи три смени накуп, но това не промени картината. И Бенямин Нюгрен вкара шести гол, след като получи топката необезпокояван в наказателното поле и с техничен удар прати топката до гредата, което означаваше и шести гол.

20 секунди пък след като влезе на терена резервата Расмусен имаше късмета да се превърне в автор на седмия гол за датчаните. Друга резерва - Мадс Хансен стреля от границата на наказателното поле, топката се отклони в Спас Делев, след това в Сон и попадна в Расмусен на празна врата.

"Защо се стигна до това тежко поражение? Стигна се заради това, което показахме в самия мач. Начинът, по който допуснахме пет или шест от седемте гола, това е детски начин. Аз не мога да си обясня тази безотговорност. Искам да се извиня на всички наши фенове и хора, които обичат нашия клуб. Аз като старши треньор, естествено съм първият виновен за това нещо.

Но като цяло, не само в мачовете Европа, а във всеки един официален мач, да допускаш 1, 2, пет гола - аз нямам отговор на това нещо. Това е безотговорност. Аз като треньор на Лудогорец ме е толкова срам, че не мога опиша. Точната дума е безотговорност, колективна - видяхте сами", коментира наставникът на "орлите" Ивайло Петев..

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки