Лудогорец охлади шампионските амбиции на Левски

OFFNews 01 октомври 2023 в 23:00 1302 0

Футбол

Снимка Официален сайт на Лудогорец

"Орлите" си тръгнаха доволни от "Герена"

Шампионът Лудогорец победи Левски с 1:0 на стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов" в нервен мач с девет картона и затвърди традицията да играе успешно срещу "сините".

Победното попадение за шампионите вкара Руан Секо в средата на първмата част. Отборът на Николай Костов опита всичко, но най-чистото му положение бе удар в страничния стълб на Рикардиньо.

В състава на Левски на върха на атаката се върна Рикардиньо, а в центъра на защитата Келиан ван дер Каап игра на мястото на болния Кристиан Димитров, който остана на пейката. От групата на "сините" отдапнаха Дарлан заради квотата за чужденци извън Европейския съюз, заразеният с вирус Патрик-Габриел Галчев и наказаният Асеми Фадига.

В тима на Лудогорец Серджио Падт замени на вратата Симон Слуга, който сбърка при гола на Локомотив (Пловдив) преди няколко дни, а единственият българин в титулярния състав бе Иван Йорданов. Доскорошният защитник на "сините" Ноа Сонко Сундберг бе титуляр за "орлите".

Левски започна по-агресивно мача, като във втората минута Джавад Ел Джемили стреля с левия крак, топката премина над напречната греда. Малко по-късно Сундберг успя да играе с глава пред връхлитащия опасно Рикардиньо.

Първите искри на нервност дойдоха с 12-ата минута, когато капитанът на гостите Текпетей удари с лакът този на Левски Краев, а Пьотровски избута Цунами. В следващата минута Жереми Петрис нахлу мощно в наказателното поле на тима от Разград отдясно и падна след съприкосновение със Сон, но съдията Георги Гинчев прецени, че няма нарушение и показа жълт картон на французина за оспорване на решението му.

Лудогорец успя да излезе напред в резултата при първата си атака в мача. Това стана в 25-ата минута, когато Пьотровски изведе Руан Секо зад защитата отдясно, а централният нападател вкара с мощен удар в близкия ъгъл на Пламен Андреев. Ситуацията бе гледана за евентуална засада, но нападателят на гостите не беше в нередовно положение при паса.

След попадението играта на домакините се разстрои, а Лудогорец започна да действа с по-голямо самочувствие. В 35-ата минута Текпетей успя да стреля с глава след центриране от свободен удар, но прати топката високо над вратата. В 39-ата минута националът Иван Йорданов стреля опасно с левия крак от пряк свободен удар, като топката премина близо до сглобката на гредите на вратата на Андреев.

В 41-вата минута Уелтън успя да се пребори за топката пред наказателното поле на разградчани и нанесе точен удар в долния ляв ъгъл, като вратарят Падт изби топката в корнер.

В добавеното време на първата част Рикардиньо изскочи опасно отдясно в атаката на Левски, но бе в положение на засада.

На полувремето единственият българин в състава на гостите Иван Йорданов, който игра добре преди почивката, бе сменен от Педро Нареси. Втората част започна с удар на Текпетей, спасен от Пламен Андреев. В ответната атака пред Рикардиньо се отвори добра възможност, но той не успя да ритне добре топката.

В 59-ата минута Ел Джемили центрира остро по земя отдясно, а Рикардиньо засече топката, която се отби в левия стълб на вратата за късмет на Падт и излезе в аут. Малко по-късно съдията Георги Гинчев не се престраши да покаже втори жълт картон за голмайстора на Лудогорец Руан Секо за необмислен шпагат в краката на вратаря Пламен Андреев.

В 67-ата минута Хосе Кордоба стреля над вратата с глава след изпълнение на ъглов удар. В 74-ата минута Фон Витри отправи мощен шут, който бе боксиран от Андреев в корнер. Малко след това Ван дер Каап сбърка, а Руан Секо се опита да промуши топката между краката на Андреев, като Кордоба успя да изчисти пред голлинията в тъч.

В края на мача Левски опита стихиен натиск, който доведе до няколко разбърквания и няколко слаби удари, които не промениха резултата.

Левски допусна трета загуба в първенството. Отборът е на четвърто място с 22 точки. Лудогорец е на шеста позиция с две точки по-малко, но и мач в резерв.

В следващия кръг Левски ще се изправи срещу ЦСКА в дербито на стадион "Васил Левски", а Лудогорец посреща Пирин у дома.

Първенство на България по футбол, мачове от 12-ия кръг на efbet Лига:

Левски - Лудогорец (Разград) - 0:1 (0:1)
голмайстори: 0:1 Руан Секо 25

Локомотив 1929 (София) - Черно море (Варна) - 0:0

Арда (Кърджали) - Етър (Велико Търново) - 3:0 (1:0)
голмайстори: 1:0 Преслав Боруков 7, 2:0 Станислав Иванов 58, 3:0 Преслав Боруков 68

от събота:
Ботев (Пловдив) - Берое (Стара Загора) - 4:1 (1:0)
голмайстори: 1:0 Антоан Бароан 35, 2:0 Антоан Бароан 47, 3:0 Антоан Бароан 70-дузна, 3:1 Джани Тума 85, 4:1 Ивелин Попов 87
червен картон: Хуан Пабло Лунгарцо (Берое) 68'

Ботев (Враца) - ЦСКА 1948 - 1:2 (1:1)
голмайстори: 1:0 Браян Переа 17-дузпа, 1:1 Ивайло Чочев 35-дузпа, 1:2 Ивайло Чочев 90+2

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки