Коронясаха Карим Бензема със "Златната топка"

OFFNews 18 октомври 2022 в 00:19 1527 0

Карим Бензема

Снимка Getty Images

Карим Бензема

Нападателят на Реал (Мадрид) и на френския национален отбор Карим Бензема получи наградата "Златната топка" за сезон 2021/22 в анкетата на списание "Франс Футбол". Бензема, който вкара 44 гола в 46 мача през миналия сезон, получи статуетката от френската легенда Зинедин Зидан. Именно Зидан е последният френски носител на престижната награда, отсъдена му през 1998 година. 15 от попаденията на Бензема пък са в Шампионската лига.

Бензема изпревари в топ 3 на анкетата Садио Мане (Сенегал, Ливърпул и Байерн Мюнхен), Кевин де Бройне (Белгия и Манчестър Сити) и Роберт Левандовски (Полша, Байерн Мюнхен и Барселона), заели съответно 2-о, 3-о и 4-о място. Церемонията се проведе в парижкия театър "Льо Шатле", а един от водещите беше бившият голмайстор на Челси Дидие Дрогба.

Нападателят получава наградата на 34-годишна възраст, което го направи вторият най-възрастен носител на приза след сър Стенли Матюс. И също така вторият след съотборника си в Мадрид Лука Модрич, който чупи доминацията на Кристиано Роналдо и Лионел Меси.

Победителят от днес има и още една награда за същия сезон 2021/22, тъй като беше отличен и от УЕФА. Той играе за Реал (Мадрид) от 2009-а година, като през това време е реализирал 328 гола и се нарежда на 2-о място във вечната ранглиста на клуба. Пред него е само Кристиано Роналдо, който има невероятните 450 попадения. Бензема стана и петият французин, който получава наградата за най-добър футболист след Раймон Копа, Мишел Платини, Жан-Пиер Папен и Зинедин Зидан.

Най-добър вратар през изминалия сезон е Тибо Куртоа, съотборник на Бензема в Реал (Мадрид). Гави от Барселона е номер 1 при младите играчи до 21 години, а Алесия Путеяс от Барселона стана победителка при жените. През изминалия сезон Путеяс вкара 42 гола и подаде за още 22 в женския футбол. Тя се справи в конкуренцията на Бети Мийд (Англия и Арсенал) и Сам Кър (Австралия и Челси).

Роберт Левандовски пък печели наградата за голмайстор на сезона на името на Герд Мюлер. Полският таран, който се премести от Байерн Мюнхен в Барселона, печели приза за втора поредна година. Мане беше отличен и с наградата Сократес, която носи името на прославения бразилски футболист от 80-те години. Призът се връчва заради благотворителна дейност.

Топ 10 допълват при мъжете: 5. Мохамед Салах (Египет и Ливърпул), 6. Килиан Мбапе (Франция и Пари Сен Жермен), 7. Тибо Куртоа (Белгия и Реал Мадрид), Винисиус Жуниор (Бразилия и Реал Мадрид), Лука Модрич (Хърватия и Реал Мадрид), Ерлинг Холанд (Норвегия, Борусия (Дортмунд) и Манчестър Сити).

Наградата на "Франс Футбол" е учредена през 1956-а година от тогавашния главен редактор на списанието Габриел Ано, а първи победител е Стенли Матюс (Англия). Първоначално за този приз бяха номинирани единствено европейски футболисти. Но от 1995-а година промяната в регламента означаваше, че Златната топка може да бъде връчвана на футболист от каквато и да е националност, но трябва да играе за европейски отбор. От 2007-а година беше направена още една промяна – статуетката може да има притежател от каквато и да е националност и играещ където и да е по света.

В периода 2010-2015 призът на Франс Футбол беше обединен с този на Световната федерация по футбол (ФИФА), но от 2016-а наградите отново са две. През 2020-а година връчване на наградата за първи път не се състоя заради пандемията от коронавирус. Последната промяна пък гласеше, че постиженията са калкулират в рамките на една календарна година, но вече е за един спортно-състезателен сезон, който започва от юни и приключва пак юни, но на следващата година. Класацията се определя след журналистическо гласуване.

Бензема носи 12-а Златна топка в Реал (Мадрид), което ще се отрази и на личната му финансова сметка. В договора му има бонус от 2 милиона евро, които трябва да получи, ако спечели приза като играч на Белия балет.

Рекордьор като носител на "Златната топка" е аржентинският гений Лионел Меси, който е вдигал трофея седем пъти. А сега за първи път от 2005-а година насам не беше сред номинираните. Пет пъти е носител Кристиано Роналдо, а по три пъти Топката е била в ръцете на Мишел Платини (Франция) и нидерландските лалета Йохан Кройф и Марко ван Бастен. България също има своята Златна топка в лицето на Христо Стоичков през 1994-а година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews