Илиан Илиев пред Nostrabet: Оставам в Аполон, треньорът разчита на мен

OFFNews 15 юни 2023 в 10:13 1155 0

Илиан Илиев
Илиан Илиев

Илиан Илиев-младши изигра втория си пореден сезон за Аполон Лимасол. За разлика от първия обаче, когато варненецът стана шампион, през тази кампания отборът не успя да постигне целите си и се размина не само с титлата, но и с участие в европейските турнири.

Пред спортния сайт Nostrabet.com Илиан Илиев направи своята равносметка за изминалото първенство на Острова на Афродита.

Г-н Илиев, Аполон направи крачка назад този сезон. Коя е причината?

Със сигурност всички в клуба, както и феновете ни са разочаровани, тъй като след като станахме шампиони през 2022 година, към нас имаше големи очаквания. Може би слабият старт ни се отрази, тъй като изгубихме точки в първите двубои и впоследствие не можахме да компенсираме изпуснатото в хода на първенството.

Защо в първите срещи не бяхте на висота?

Вижте, ние участвахме в европейските турнири, а имахме и мачове в първенството, така че вероятно не знаехме къде да насочим фокуса. Така загубихме битката за титлата, а и в Европа не се представихме добре.

Това лято няма да играете и в Европа, след като останахте на четири точки от третия. Как го приехте?

Ние се борихме до последно и ако трябва да съм обективен, не бяхме толкова далеч. В последните 14 срещи играхме добре, записахме много добри резултати и бяхме близо до това да успеем да се класираме за Лига на конференциите, но ни липсваше и малко шанс.

Как се отрази на отбора честата смяна на треньорите?

При всички случаи това оказа влияние, защото тимът бе воден от четирима специалисти. Започнахме с германец, после дойде испанец, след това кипърец, който първо бе помощник-треньор, и накрая завършихме с румънец. Сами разбирате, че е нормално всеки от тях да има различни изисквания и докато свикнеш с едни от тях, след това трябваше да правиш друго и т.н.

Какво ви казаха шефовете след петото място?

Възможно най-бързо да го забравим и през следващия сезон да се борим да се класираме за европейските турнири.

Колко бяха чужденците и кипърците в Аполон?

Легионерите бяха повече от 18, от Европа, Южна Америка и Африка, а местните играчи – 8.

На фона на толкова много чужденци, как оценявате Вашето представяне?

Аз пропуснах първите два-три месеца от изминалото първенство заради контузия и след това постепенно си връщах формата. Изиграх 24 мача, не всички като титуляр, но предвид това че пропуснах лятната подготовка и се конкурирам с много чужденци за титулярно място, бих казал, че не съм толкова недоволен.

На кой пост Ви използваха?

Основно като разиграващ полузащитник пред единия опорен халф в състава. Такава беше схемата и въпреки че преди играех на друг пост, сега трябваше да се справям на този.

Вкарахте и един гол с глава, което не Ви се случва често?

Да, отбелязах го на третия АЕК Ларнака, след като ударът се получи добре. Това е първият ми гол с глава в Кипър, но не и в кариерата, тъй като имам такъв и за Черно море.

Какво е усещането да играете на новия стадион в Лимасол?

Страхотно е да показваш какво можеш на такова модерно съоръжение. За последните 10 мача в плейофите стадионът беше разпродаден и играхме пред пълни трибуни, на които бяха над 10 хиляди души. На него играят също Арис и АЕЛ.

Оставате ли в Аполон за следващия сезон?

Да. Имам договор за още 2 години, а и румънският треньор ми каза преди да се прибера за ваканцията, че ще разчита на мен. Аз се чувствам адаптиран към клуба, искам да продължа да се развивам като футболист и да помагам на Аполон да постига целите си.

При какви условия бихте напуснали клуба?

Ако трябва да бъда честен, изобщо не мисля за подобно нещо, тъй като имам договор, а и човек, който да представлява интересите ми. Всичко това ме прави спокоен и ми позволява да се концентрирам изцяло върху задълженията си в клуба.

Г-н Илиев, селекционерът на България не Ви покани в състава за предстоящите два мача, след като бяхте част от “лъвовете“ за предишните две евроквалификации. Как го приехте?

Това е негово решение и не се обсъжда. Моята работа е да съм подготвен добре в Аполон и да съм му полезен. Останалото го преценява треньорът на България.

Какво очаквате от двубоите на България с Литва и Сърбия?

Пожелавам на момчетата да вземат първите си точки в европейските квалификации и вярвам, че ще го направят. Хубаво е, че се дава шанс на млади играчи в националния ни тим, тъй като това е огромен стимул за тях да се развиват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика