Героят на Левски пред OFFNews: Публиката ви е страхотна, бирата също става

Няма как ЦСКА-София да ни задмине, ще притиснем Лудогорец, убеден е чехът Яблонски

Ивайло Йолчев 09 март 2017 в 18:01 3516 1

Снимка Сергей Антонов, OFFNews

Героите се раждат в големите мачове. Победата над ЦСКА-София, дошла след кошмарна серия за сините", даде нови идоли на Левски. Единият е вратарят Николай Кръстев. 20-годишният кадър на Герена се върна у дома от наем в Несебър и пази като лъв. Другият е чешкият защитник Давид Яблонски. Бранителят изработи дузпата и вкара победния гол срещу "червените". 25-годишният Давид е кадър на Теплице,  рита под наем в няколко чешки клуба. Миналата година преминава в руския Том, а оттам - право в Левски. С Яблонски се срещаме в кафето на националния стадион, където стана герой преди броени дни. С превода ни помага колегата Владимир Иванов.

- Давид, как се чувствате след този победен гол, усещате ли разлика?
- Беше наистина важен мач, сега всички се чувстваме много добре, защото усещаме подкрепата на всички наши фенове. Атмосферата в Левски е отлична.

- Спират ли ви хората по улицата, разпознават ли ви вече?
- Още не, не ме познават. Още съм свеж, чисто нов тук. Но веднага след мача си направиха доста снимки с мен, така че усетих интереса.

- Усетихте какво е Левски за България?
- Да. Малко знаех и отпреди, но много е приятно , когато феновете те спирта по този начин. Виждам, че хората носят Левски в сърцата си.

- За самия мач - вярвахте ли, че може да го обърнете, тъй като до един момент съперникът беше по-добрият на терена?
- През първото полувреме те наистина играха добре, създадоха положения, вкараха ни и гол. Но ние владеехме повече топката и се опитахме да създадем нашите си ситуации. На почивката треньорът ни каза да се върнем на игрището и просто да направим просто, за да стигнем до обрат. Аз самият, както и всички момчета в съблекалнята, вярвахме, че този обрат е възможен и ще победим.

- Имахте и още един отличен шанс с глава, после вие вкарахте, специално ли ги бяхте заучили тези центрирания? Дори дузпа дойде след статично положение?
- Да, имаше още ситуации, най-чистата май пред Бабатунде. При новия треньор тренираме много статични положения, доста се стараем. Опитваме да ги прилагаме и ето, че се получи в първия мач.

- Ваш специалитет ли са ударите с глава, защото вкарахте доста сполучливо, с майсторство?
- Бих казал, че повечето ми голове са с глава. Висок човек съм, централен защитник .Длъжен съм да играя добре с глава.

- Как се озовахте в България?
- Когато играех в Чехия , пристигнаха две оферти - от Левски и от руския Том. Тогава ми оставаше година договор. Все пак преминах за 6 месеца в Том. Отборът се беше изкачил току що в руския елит и прецених, че трябва да отида там. Само след половин сезон обаче се оказа, че има сериозни финансови проблеми. Ръководството реши да залага на млади момчета, а не да дава пари за чужденци. Така се появи отново възможността да премина в Левски. Прецених, че трябва да опитам, защото става въпрос за голям отбор, голям клуб.

- Какво ви говореше България като страна преди да дойдете?
- Жената каза, че тук ще е по-топло от Русия (смее се). През лятото ще отидем на море. Ще я заведа, няма начин. Харесва ми наистина тук, в София. Идвам за първи път.

- Споменахте жена, разкажете за нея?
- Заедно сме от 6 години, нямаме брак. Имаме малка дъщеричка .И двете се казват Дениса. Приятелката ми е на 26 години.  

- Тук ли са при вас?
- Тук са.

- Излизате ли в София, имате ли кой да ви покаже града?
- Роман Прохазка е нашият гид.

- Къде ходите?
- Когато е хубаво времето, обичаме парковете. зимно време обаче е трудно с дъщеричката. Затова обикаляме големите магазини в центъра. Дъщерята харесва детските кътове, играе си.

- Бяха ли Дениса и Дениса на мача?
- Опитват се да идват на всеки мой мач. Бяха и с ЦСКА-София.

- Не се ли уплаши малката Дениса - имаше доста димки, огньове, бомбички?
- Малко се е уплашила, да. Майка й я държала през цялото време. Те не са виждали толкова бурна подкрепа . Но казаха, че се концентрирали да гледат повече къде съм аз на терена.

- А вие лично виждал ли сте подобна подкрепа от публиката, поне на мачовете на ваш тим?
- Бих казал , че публиката на Левски те кара да даваш максимума от себе си. По-голяма посещаемост не е имало май на мачове на мой отбор. И жената каза същото - такава атмосфера на мой мач не помни.

- Как сте с българската кухня?
- Често си четем менютата през телефона. Гледаме думата, търсим в интернет какво точно представлява. Харесва ми българската кухня. Дълго избирам, макар че разбирам доста от нещата в менюто.

- Кажете за този скандал, в който сте забъркан в Чехия за нелегални залози?
- Забранено ми е от адвокат да говоря. Трябва към него да се обърнете.

- Може ли Левски да притисне Лудогорец за титлата, макар че преднината от 12 точки изглежда внушително?
- Мисля, че да. Имаме отличен колектив и играчи. По силите ни е да ги попритиснем.

- От ЦСКА-София обаче се заканиха, че ще ви задминат, кои са реалните цели пред Левски?
- Не вярвам. Левски ще е поне на второ място Няма да допуснем ЦСКА-София пред нас.

- С кой сте приятел освен с Роман?
- Нямам проблем с никого, с всички се разбираме. Е, с Роман най-добре. С по-опитните като че ли комуникирам повече, но и с другите съм ОК.

- Научихте ли няколко думи на български?
- Как си? Как се казваш? (б.а. започва да изрежда). Уча още основните думи. През руския горе долу стават близки езиците.

- Виждам, че сте щастлив в София, смятате да останете дълго в Левски?
- Определено - да. Максимално доволен съм. Никъде не планирам да ходя.

- Опитахте ли наша бира, може ли да я сравним с легендарната чешка?
- Поръчахме с моя агент, когато подписах договора с Левски. Май Загорка се казваше. Хареса ми, добра бира. Малко на Пилзен удря. Не беше лоша.

- Е, сега отивате с Левски в града на Загорка. Видяхме снимки и от чалга клуб, където Левски празнува победата. Запознахте ли се с нощна София и чалгата?
- И аз видях снимките в интернет. Бях с момчетата, излязохме всички, отпуснахме съвсем нормално. Чалга чух за първи път (б.а. прави леко кисела физиономия).

- Вие лично какво слушате?
- MTV музика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!