Франция продължава защитата на титлата, Хари Кейн изпусна дузпа за Англия

OFFNews 10 декември 2022 в 23:12 2859 2

Мондиал 2022

Снимка Getty Images

Французите ликуват след успеха над Англия

Актуалният шампион Франция ще играе с Мароко за място на финала на 22-рото световно първенство по футбол в Катар.

В последния четвъртфинал от програмата, който се игра на стадион "Ал Байт" в Ал Хор, настоящите световни първенци победиха Англия с 2:1. Головете за победителите вкараха Орелиен Чуамени и Оливие Жиру, докато за Англия се разписа Хари Кейн от дузпа.

Капитанът на "трите лъва" обаче бе и големият грешник за страната си, тъй като в 84-тата минута пропусна втора дузпа, стреляйки над вратата и не успя да прати мача поне в продължения.

"Sorry, good game", написа престижното френско спортно издание "L'Equipe" в заглавие на материала си за срещата.

Мачът започна със спукана топка още в 20-ата секунда. Това стана факт, след като Кайл Уокър посрещна с бутоните си дълъг пас към френския нападател Килиан Мбапе. В първия четвърт час от срещата това бе и единствената по-интересна ситуация, но в 17-ата минута Франция откри с втория си точен удар.

Опорният халф на "петлите" Орелиен Чуамени получи непокрит топката на около 25 метра от вратата на Пикфорд и без никакво колебание отправи мощен удар с десния крак, който попадна точно в десния долен ъгъл на вратата на английския страж за 0:1.

Веднага след гола Англия натисна и имаше шанс да изравни чрез Хари Кейн, но неговият удар от малък ъгъл бе спасен от вратаря на французите Юго Лорис. Футболистите на Гарет Саутгейт продължиха да бъдат по-активни и в 25-ата минута имаха претенции за дузпа за нарушение на Дайо Упамекано срещу Кейн, но те не бяха уважени от главния съдия Уилтон Сампайо от Бразилия.

До почивката играта бе изравнена, като френските футболисти се прибраха малко по-дълбоко в половината си.

Веднага след паузата обаче Англия осъществи натиск. Джъд Белингам бе съвсем близо до изравняването в 46-ата минута, но Лорис изби в корнер. След него Хари Магуайър можеше да изравни, но топката се спря в тялото на съотборника му Деклан Райс.

В 53-тата минута по-добрата игра на английския тим даде резултат и Букайо Сака спечели дузпа. Нападателят на Арсенал изпревари Орелиен Чуамени, който го препъна и главният съдия Сампайо без колебания посочи бялата точка. Зад топката застана Хари Кейн, който с мощен удар в горния ляв ъгъл изравни за 1:1.

Англия бе много близо и до това да поведе в 70-ата минута, но удар с глава на Магуайър облиза от външната страна страничната греда на Лорис.

Франция обаче нанесе смъртоносния си удар няколко минути след това. В 77-мата минута Оливие Жиру бе оставен непокрит в наказателното поле, но ударът му с левия крак бе избит в корнер от Джордан Пикфорд. Последва ново изчистване след корнера и ново центриране на Антоан Гризман, което попадна точно на главата на Жиру и той вкара за 1:2.

Решителният момент в мача дойде само две минути след това, когато Тео Ернандес изблъска в гръб влезлия като смяна секунди по-рано Мейсън Маунт. Сампайо първоначално остави играта да продължи, но след консултация с ВАР отсъди втора дузпа за Англия.

Кейн отново се нае с изпълнението ѝ, но този път стреля над напречната греда. С това той пропусна да излезе на първо място във вечната класация по голове за Англия. С първото си попадение днес той изравни Уейн Рууни с по 53.

Последният шанс за Англия да прати мача в продължение дойде в десетата минута на добавеното време, но ударът на Маркъс Рашфорд от фаул премина на сантиметри над горната греда.

Полуфиналът между Мароко и Франция ще се играе в сряда, ден след сблъсъка между Аржентина и Хърватия, който ще определи другия финалист.

Витрина на мача

Англия - Франция - 1:2 (0:1)
голмайстори: 0:1 Орелиен Чуамени 17, 1:1 Хари Кейн 54-дузпа, 1:2 Оливие Жиру 78
пропусната дузпа: Хари Кейн (Англия) 84

стадион: Ал Байт, Ал Хор
зрители: 68 895
главен съдия: Уилтон Сампайо (Бразилия)

жълти картони:
- за Англия: Хари Магуайър
- за Франция: Антоан Гризман, Усман Дембеле, Тео Ернандес

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1587

2

Lyusien

11.12 2022 в 10:36

Просто каръшки ден за Англия...
На следващия футболен форум ще опитат пак и така до безкрай.

3767

1

Име на профила

11.12 2022 в 01:36

Значи с две думи - да избягвам почивки във Франция през следващите няколко седмици, докато разчистят останките от изгорелите автомобили и потрошените магазини.