Българи в чужбина питат ЕНП подкрепя ли Бойко Борисов и ГЕРБ

Въпросите са зададени към председателя на ЕНП Доналд Туск и шефа на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер

OFFNews 22 септември 2020 в 15:30 7142 4

Българи, живеещи в чужбина, изпратиха ново писмо до председателя на Европейската народна партия Доналд Туск и до шефа на групата на партията в Европейския парламент Манфред Вебер, което съдържа въпроси за позицията на ЕНП по кризата в България и подкрепата на партията за българското правителство и премиера Борисов.

Писмото е разпространено и до всички евродепутати от ЕНП, партиите членове и партньори на ЕНП, включително до ГЕРБ, както и до всички правителствени и държавни ръководители, избрани от партии, членуващи в ЕНП, както и до премиера Бойко Борисов.

Това е второто писмо, след като на 2 септември група българи, живеещи в Белгия, внесоха официално въпроси до ръководството на ЕНП. До момента отговори не са получени. Инициаторите на акцията са посетили централата на партията в Брюксел и на 16 септември, когато са заявили, че ще настояват да получат позиция от ЕНП за институционалната криза в България и продължаващите вече повече от 2 месеца протести срещу кабинета Борисов 3 и главния прокурор Иван Гешев. И при двете посещения в централата на партията среща с представители на ЕНП беше отказана.

Ето пълният текст на писмото, изпратено и до редакцията на OFFNews:

Днес, 22 септември 2020 г., българи, живеещи в чужбина, изпратиха ново писмо до Доналд Туск, председател на Европейската народна партия (ЕНП), и до Манфред Вебер, председател на групата на партията в Европейския парламент. То е разпространено и до всички евродепутати от ЕНП, включително от България, до всички партии членове и партньори на ЕНП, включително до ГЕРБ, както и до всички правителствени и държавни ръководители, избрани от партии, членуващи в ЕНП, в това число и до премиера Бойко Борисов.

Това е второто по рода си писмо, след като на 2 септември група българи, живеещи в Белгия, внесоха официално въпроси до ръководството на ЕНП. До момента отговори на писмото не са получени. Инициаторите на акцията посетиха централата на партията в Брюксел и на 16 септември, когато заявиха, че ще настояват да получат позиция от ЕНП относно институционалната криза в България и продължаващите вече повече от 2 месеца протести срещу кабинета Борисов 3 и главния прокурор Иван Гешев. И при двете посещения в централата на партията среща с представители на ЕНП беше отказана.

В писмото са поставени следните въпроси:

● На 9 септември 2020 г. евродепутатът Александър Йорданов (СДС/ЕНП) обяви в социалните медии, че по време на заседание на парламентарната си група ЕНП е заявила пълната си подкрепа за българското правителство. Евродепутатът Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) също потвърди това. Новинарското издание Politico обаче съобщава за съвсем различна интерпретация, а именно, че г-н Туск е отказал да даде даде подкрепа на всяка цена. Ето защо питаме г-н Туск да изясни казаното по време на тази среща и да потвърди дали той е изразил подкрепата, която ние асоциираме със „солидарността“, която СССР изрази към Чехословакия през 1968 г., и „Солидарност“ на СССР с военното положение, въведено в Полша през 1981 г.

● На 15 септември 2020 г. Работната група на Европейския парламент за медиите инициира писмо, адресирано до българския министър на вътрешните работи Христо Терзийски, с искане за спешно разследване на всички нападения от страна на българските полицейски сили, насочени срещу журналисти, публикували информация за мирните протести по улиците на София. Това писмо е подписано от двама евродепутати от ЕНП, съ-председателят Дейвид Каза и евродепутатът Магдалена Адамович.

В тази връзка подкрепя ли ЕНП или поне парламентарната група позицията на тези смели колеги? Има ли ръководството на ЕНП коментар изобщо за злоупотребата с полицейска власт в европейска столица?

● Придържа ли се ПП ГЕРБ към върховенството на закона като една от основните ценности в устава на ЕНП, а също и основна ценност според чл. 2 от Договора за Европейския съюз?

● Имат ли основание протестите в България, свързани с липсата на върховенство на закона в страната и ако НЕ какви са аргументите на ЕНП?

Въпроси зададохме и по отношение изявлението на Манфред Вебер, председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, от 10 юли 2020 г., в което се заявява:

„Групата на ЕНП напълно подкрепя българското правителство на Бойко Борисов в усилията му да защити икономиката от отрицателните последствия от кризата с COVID-19, в борбата срещу корупцията и в напредъка в процеса на присъединяване към еврозоната.“

„Каквито и да са политически действия, които подкопават независимостта на съдебната система и пречат на борбата с корупцията, ще подложат на опасност успеха на България в Европа и ще върнат назад конкретния напредък и подкрепата за България, които наблюдаваме през последните години.“

В тази връзка по-конкретно попитахме висшите представители на ЕНП:

● Потвърждава ли Манфред Вебер с днешна дата подкрепата на Групата на ЕНП в Европейския парламент към българското правителство относно борбата му срещу корупцията и на какви конкретни примери се основава тази подкрепа?

● Предвид незавидните места в различни класации (последно място в ЕС по индекс на корупцията, най-бедна държава в ЕС, 111-то място в глобален аспект и последно в ЕС по свобода на словото), какъв конкретно успех и напредък на България е визиран в изявлението, имайки предвид, че партия ГЕРБ управлява през последните близо 10 години, а премиер и в трите последни правителства е нейният лидер Бойко Борисов?

● Потвърждава ли ЕНП еднозначно, че съдебната система в България е независима?

● Кои са конкретните визирани политически действия, които подкопават независимостта на съдебната система и пречат на борбата с корупцията?

Относно предложените от ГЕРБ промени в Конституцията на Република България и в частност текстовете за ролята и статута на главния прокурор, които пораждат съмнения, че неговата недосегаемост става все по-затвърдена попитахме:

● Как ЕНП ще коментира тези промени в контекста на върховенството на закона и независимата съдебна система, като негов гарант?

По отношение на предстоящите дебати в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към Европейския парламент , както и в пленарна зала на Европейския парламент за институционалната криза и активната дейност в тази насока на евродепутатите Елена Йончева (БСП/ПАСД) и Радан Кънев (ДСБ/ЕНП), попитахме:

● Как ЕНП ще коментира информацията, разпространена в българските медии и от евродепутата Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), че дебатите не са получили достатъчно подкрепа именно от групата на ЕНП?

● За ЕНП приемливо ли е в действията си членовете на Европейския парламент да се ръководят от тесни политически интереси, дори когато една от основните ценности, върху която е изграден ЕС, изглежда е нарушена?

Относно изтеклите записи на Бойко Борисов, чиято автентичност беше потвърдена от независими лаборатории и в които става ясно, че прокуратурата се използва за справяне с лични, бизнес и политически противници, зададохме следните въпроси:

● Приемливо ли е за ЕНП подобно поведение от страна на европейски политик?

● По какъв начин такова поведение допринася за независимата съдебна система и борбата с корупцията, визирани в изявлението на Манфред Вебер от 10 юли тази година?

Писмото е подписано от 55 българи, живеещи в Белгия, Австралия, Нова Зеландия, Испания, Великобритания, Канада, Нидерландия, Германия, Австрия и Италия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11936

4

Христо Венев

23.09 2020 в 09:48

В изявлението на Манфред Вебер: „Групата на ЕНП напълно подкрепя ... Бойко Борисов в усилията му в ... борбата срещу корупцията ... Интересно защо тази “борба срещу корупцията" ни доведе до последно място именно в борбата срещу нея.

3000

3

SNAKE-EATER

22.09 2020 в 19:01

Живея в .. по точно от 20 години съм в Германия, имам опит и в други централноевропейски държави. Искам да споделя мнение и мога да кажа само, че сме никому ненужен народ и това е така, защото ние нямаме самоуважение което и политиците ни в поседните слугински години *от 1988 го правят още по фрапиращо. Прегръщаме, целуваме и прочие, станахме един пазар и плацдарм на интереси.
Няма причина Европейският съюз да ни вади от калта, на тях това ни място им допада много, затова трябва да се работи само в една правилна посока, че ЯКО викане на Неволята не ни приляга и не е достойно!
Задокеанска помощ или пред Уралска просто са едни .. никому ненужни съвети, подкрепа и дребни трохички болна надежда!
Газ до дупка и всики заедно бели, зелени, червени .. всички боядисани политици на Сала за Белене, а ако потъне.. божа работа ;)

11719

2

Краси

22.09 2020 в 16:54

Като ги гледам тия от ЕНП как оглушително мълчат и се ошумоляват, като болно прасе в тръстика, та започват да ми идват лоши мисли. Дали пък не са и те в корупционния бизнес на Борисов, Орбан и компания?

3810

1

Пенчо бре

22.09 2020 в 16:31

Българите в чужбина са забравили поговорката "Гарван гарвану око не вади". Да я преведат на адресатите на брюкселски език: "Raven raven eye does not hurt".