Владо Бучковски: Дайте ни шанс. Можем да намерим решение за общата история

OFFNews 05 декември 2020 в 11:55 3415 0

Снимка БГНЕС

Ежедневни протести, управляващите под обстрел от опозицията и от хора от самата партия, медиите - пълни с остри журналистически коментари и дисекция на историята от XX век - дума по дума, страница по страница, формулировка по формулировка. Българското вето срещу започването на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС продължава да разпалва страстите край Вардар и провокира нови дебати в македонското общество. Надеждата Скопие да започне преговори за еврочленство тази година остава до последно - идната седмица предстои среща на върха, на която отново ще бъде поставен въпросът за разширяването.

Преговорите между Скопие и София продължават интензивно, а македонското правителство изпрати ясен сигнал, че е твърдо решено да търси консенсус. Сигналът идва с назначаването на специален представител на правителството за България - проф. Владо Бучковски - бивш премиер и министър на отбраната.

Назначаването ми е още един сериозен сигнал за добросъседство, че Северна Македония иска да намерим съвместно решение, което ще направи и двете страни горди и никой няма да се чувства унизен, коментира Владо Бучковски пред БНР.

Той декларира готовност да работи така, че българската страна да не остава впечатлението за скрити намерения на Скопие.

„Ние имаме искрени намерения и имаме желанието да докажем, че вярваме в договора за приятелство и добросъседство“, изтъкна той в интервю за предаването „Събота 150“.

Бучковски е оптимист, че страните от Западните Балкани, които имат обща история, могат да намерят решение за нея.

България е нашият най-голям съюзник, подкрепящ европейското членство на Северна Македония, убеден е той.

„Македония ще извърви пътя си към Европейския съюз за 6-8-10 години. Дайте ни сега шанс, за две години постигнахме значителен напредък“, призова Владо Бучковски.

Проф. Бучковски изрази разочарованието си от действията на опозицията в Северна Македония, но подчерта, че това са вътрешни проблеми на страната, които тя трябва да разреши. От това задачата на правителството в Скопие не става по-трудна и по-тежка, но решимостта нараства, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!