Шефът на Съвета на ЕС настоява Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН

Експерти на ООН по правата на човека съобщиха, че има достоверни данни за военни престъпления, извършени в Украйна след руската инвазия

OFFNews 23 септември 2022 в 20:25 7588 18

Мишел

Снимка БТА

Шарл Мишел

Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН - за това настоя председателят на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел, цитиран от ДПА и БТА.

"Когато постоянен член на Съвета за сигурност започне непровокирана и неоправдана война, война, която е осъдена от Общото събрание, отстраняването на този член от СС според мен трябва да бъде автоматично", заяви Мишел, визирайки войната на Русия срещу Украйна.

"Използването на правото на вето би трябвало да е изключение, но то се е превърнало, както видяхме, в правило. Необходима е реформа, и то спешно", обърна се Мишел към Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - Китай, САЩ, Франция, Великобритания и Русия - имат право на вето върху резолюции. Съветът за сигурност е най-мощният орган на ООН, тъй като неговите резолюции са задължителни за страните членки. Съгласно Устава на ООН Съветът за сигурност носи "основната отговорност за поддържането на международния мир и сигурност".

Украинският президент Володимир Зеленски многократно е изисквал Русия да бъде лишена от правото си на вето, докато води война, припомня Ройтерс.

Междувременно екипът от експерти, назначен от ООН да проучи нарушенията на правата на човека в Украйна, обяви, че при първоначалното си разследване е открил доказателства за военни престъпления, извършвани в страната след руската инвазия, предаде Асошиейтед прес.

Експертите са съсредоточили разследванията си в четири региона - Киев, Чернигов, Харков и Суми.

Представяйки най-обширните си констатации до момента, те цитираха свидетелства на бивши затворници за побои, използване на електрошокове и принудително събличане на всички дрехи на изпратените в руските колонии. Експертите изразиха сериозно безпокойство за екзекуциите в четирите региона.

"Бяхме поразени от големия брой екзекуции в районите, които посетихме. Комисията в момента разглежда такива смъртни случаи в 16 градове и по-малки селища", изтъкна председателят на независимата комисия Ерик Мьосе, без да уточнява кой или коя страна във войната е извършила убийствата.

Мьосе обясни пред членовете на Съвета на ООН по правата на човека, че екипът му е получил и в момента документира "достоверни твърдения за още много случаи на екзекуции".

Антон Кориневич, посланик на украинското външно министерство, упълномощен да представя страната на международно равнище, се присъедини към посланиците на редица западни държави, които се обявиха срещу войната на Москва в Украйна след представянето на доклада на комисията. Делегацията на Русия бойкотира заседанието на Съвета.

Следователите от комисията са посетили 27 градове и селища, както гробове и центрове за задържане и изтезания, разпитали са над 150 пострадали и свидетели, и са се срещнали със застъпнически групи и правителствени служители, каза Мьосе и допълни, че екипът е разгледал и два случая на малтретиране на руски войници от страна на украинските сили.

По думите му е установено, че неуточнен брой руски войници са извършили престъпления, свързани със сексуално насилие, като жертвите на тези посегателства са били на възраст между 4 и 82 г.

Комисията планира постепенно да разшири обхвата на разследването си, като експертите смятат да проучат твърденията за концентрационни лагери за задържани или депортирани лица, принудителното прехвърляне на хора, както и тези за ускорени процедури по осиновяването на деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

18

редовно четящ

24.09 2022 в 19:49

Ами хайде де, отдавна трябваше да я свършите тази работа!

-1655

17

ob1

24.09 2022 в 19:47

веждичка, изобщо не ми дреме какво си мислиш. Аре ти покажи какво направи ти за Ирак, Афганистан, Либия, Йемен или която предложиш друга страна. Може и путкистан да включиш за помощите. Нищо не си направил ни ти, ни любимите ти орки. Само се пънете да обяснявате колко са зли американците. Пак ти казвам и на тебе, и наподобните ти мухльовци - покажете избитите изнасилени и измъчени от американци цивилни иракчани! Тъмните сили... на путя хвърчилото :)

345

15

Джендо Джедев

24.09 2022 в 11:20

Ордьовър4о,

Още на колко места ще си копнеш бълнуванията? Напъни се малко и измисли нещо, с copy-paste не върви! :D

6386

14

Zlatko

24.09 2022 в 09:54

Тежат му топките, за това не е пораснал.

-1655

12

ob1

24.09 2022 в 09:18

ордерчо, тез путьови топки сигурно са толкова големи, че тежат много и вероятно затова за седем месеца само веднъж излезе от бункера...
Тоя ли гном страхлив и злобен даваш за пример?!?

2051

10

Propaganda

24.09 2022 в 00:46

Да насилваш сексуално дете на 4г!

Кастрация за всеки пленен руски боклук и ампутация на показалците. Да се знае, че тая руска твар няма да е годна за възпроизвеждане и употреба на огнестрелно оръжие.

6386

9

Zlatko

24.09 2022 в 00:42

Бел Отел, кажи какви вървят у нас?
 
X

Подкастът на OFFNews