Шефът на Съвета на ЕС настоява Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН

Експерти на ООН по правата на човека съобщиха, че има достоверни данни за военни престъпления, извършени в Украйна след руската инвазия

OFFNews Последна промяна на 23 септември 2022 в 20:25 6983 18

Мишел

Снимка БТА

Шарл Мишел

Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН - за това настоя председателят на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел, цитиран от ДПА и БТА.

"Когато постоянен член на Съвета за сигурност започне непровокирана и неоправдана война, война, която е осъдена от Общото събрание, отстраняването на този член от СС според мен трябва да бъде автоматично", заяви Мишел, визирайки войната на Русия срещу Украйна.

"Използването на правото на вето би трябвало да е изключение, но то се е превърнало, както видяхме, в правило. Необходима е реформа, и то спешно", обърна се Мишел към Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - Китай, САЩ, Франция, Великобритания и Русия - имат право на вето върху резолюции. Съветът за сигурност е най-мощният орган на ООН, тъй като неговите резолюции са задължителни за страните членки. Съгласно Устава на ООН Съветът за сигурност носи "основната отговорност за поддържането на международния мир и сигурност".

Украинският президент Володимир Зеленски многократно е изисквал Русия да бъде лишена от правото си на вето, докато води война, припомня Ройтерс.

Междувременно екипът от експерти, назначен от ООН да проучи нарушенията на правата на човека в Украйна, обяви, че при първоначалното си разследване е открил доказателства за военни престъпления, извършвани в страната след руската инвазия, предаде Асошиейтед прес.

Експертите са съсредоточили разследванията си в четири региона - Киев, Чернигов, Харков и Суми.

Представяйки най-обширните си констатации до момента, те цитираха свидетелства на бивши затворници за побои, използване на електрошокове и принудително събличане на всички дрехи на изпратените в руските колонии. Експертите изразиха сериозно безпокойство за екзекуциите в четирите региона.

"Бяхме поразени от големия брой екзекуции в районите, които посетихме. Комисията в момента разглежда такива смъртни случаи в 16 градове и по-малки селища", изтъкна председателят на независимата комисия Ерик Мьосе, без да уточнява кой или коя страна във войната е извършила убийствата.

Мьосе обясни пред членовете на Съвета на ООН по правата на човека, че екипът му е получил и в момента документира "достоверни твърдения за още много случаи на екзекуции".

Антон Кориневич, посланик на украинското външно министерство, упълномощен да представя страната на международно равнище, се присъедини към посланиците на редица западни държави, които се обявиха срещу войната на Москва в Украйна след представянето на доклада на комисията. Делегацията на Русия бойкотира заседанието на Съвета.

Следователите от комисията са посетили 27 градове и селища, както гробове и центрове за задържане и изтезания, разпитали са над 150 пострадали и свидетели, и са се срещнали със застъпнически групи и правителствени служители, каза Мьосе и допълни, че екипът е разгледал и два случая на малтретиране на руски войници от страна на украинските сили.

По думите му е установено, че неуточнен брой руски войници са извършили престъпления, свързани със сексуално насилие, като жертвите на тези посегателства са били на възраст между 4 и 82 г.

Комисията планира постепенно да разшири обхвата на разследването си, като експертите смятат да проучат твърденията за концентрационни лагери за задържани или депортирани лица, принудителното прехвърляне на хора, както и тези за ускорени процедури по осиновяването на деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-160

18

редовно четящ

24.09 2022 в 19:49

Ами хайде де, отдавна трябваше да я свършите тази работа!

620

17

ob1

24.09 2022 в 19:47

веждичка, изобщо не ми дреме какво си мислиш. Аре ти покажи какво направи ти за Ирак, Афганистан, Либия, Йемен или която предложиш друга страна. Може и путкистан да включиш за помощите. Нищо не си направил ни ти, ни любимите ти орки. Само се пънете да обяснявате колко са зли американците. Пак ти казвам и на тебе, и наподобните ти мухльовци - покажете избитите изнасилени и измъчени от американци цивилни иракчани! Тъмните сили... на путя хвърчилото :)

-400

16

belovejdov

24.09 2022 в 12:23

Оби-то пак се пъне.
Кой заблуждаваш, отрепко, сякаш много ти пука дали е имало геноцид и престъпления срещу иракчани, афганци, либийци и подобни.
Всички знаем, че за либерастката сволоч, единствената "хуманна и достойна" кауза е тази в която те вярват.
Всичко останало е пропаганда, лъжа и измислица на тъмните сили.

1005

15

Джендо Джедев

24.09 2022 в 11:20

Ордьовър4о,

Още на колко места ще си копнеш бълнуванията? Напъни се малко и измисли нещо, с copy-paste не върви! :D

5182

14

Zlatko

24.09 2022 в 09:54

Тежат му топките, за това не е пораснал.

-1390

13

Парапет

24.09 2022 в 09:21

Смешник забавен е тоя

620

12

ob1

24.09 2022 в 09:18

ордерчо, тез путьови топки сигурно са толкова големи, че тежат много и вероятно затова за седем месеца само веднъж излезе от бункера...
Тоя ли гном страхлив и злобен даваш за пример?!?

-7396

11

order4

24.09 2022 в 05:37

Еееех ако на запад имаше поне един способен и умен политик с Toпки, както Путин, то светът щеше да е рай, щеше да има мир и разбирателство между народите за много години напред!!!
А то брате на запад само ckлерози, жeHдъpи които ... обръгнати от вроден страх и безсилие стават злобни и агресивни!!!!
В Европа и света има дефицит на качествени управляващи. Една „велика“ държава като САЩ се управлява от демент. Канада от потомствен министър председател дето ходи по гей партита. Франция от лице което в медицината би определено като геронтофил. Във Великобритания беше един клоун, който дори не може да си среши косата. Европа от асистент лекар гинеколог. Германия от наследник на офицер от СС. Финландия от мома с неизживяно детство която за неините 36 години ще взима съдбовни решения за Финландия? И с всичкото това искате да се съобразява човек като Путин или съвременен Китай?

2003

10

Propaganda

24.09 2022 в 00:46

Да насилваш сексуално дете на 4г!

Кастрация за всеки пленен руски боклук и ампутация на показалците. Да се знае, че тая руска твар няма да е годна за възпроизвеждане и употреба на огнестрелно оръжие.

5182

9

Zlatko

24.09 2022 в 00:42

Бел Отел, кажи какви вървят у нас?