В главата на Тръмп: диви балканци разпалват Трета световна война

Томас Лачан, DW 20 юли 2018 в 22:03 11931 7

Снимка Reuters, архив

"Черногорците са много агресивни. (…) И - честито - ето ви Трета световна война", каза Тръмп в интервю за "Фокс Нюз". Ами да, то дори самото име Черна гора звучи заплашително, пише в сатиричен коментар Томас Лачан за Дойче веле.

Доналд Тръмп си го повтаря открай време: от това НАТО няма полза. Там какви ли не са се навъдили! Ония германци, дето все искат закрила, ама не щат да плащат за нея. И британците, дето не се справят с най-лесната задача: да осъдят ЕС заради Брекзита. Хеле пък има едни диви планински държавици, които ей така, от нищо, са готови да разпалят световна война, ако не им гледаш през цялото време в ръцете. Абе това си е опасна работа. И изобщо не си струва да си рискуваш задника заради нея.

Ето, че американският президент отново даде воля на вълненията си в интервю пред своя любим телевизионен канал "Фокс Нюз". Водещият искаше да разбере какъв е смисълът на съюзническите задължения в рамките на НАТО. Той попита: "Защо синът ми трябва да бъде изпратен например в Черна гора, за да я защитава от нападение?". Отговорът на Тръмп беше забележителен: "И аз си задавам същия въпрос. Черна гора е много малка държава с много силни хора. Черногорците са силни хора и много агресивни хора. Могат да станат много агресивни и - честито - ето ви Трета световна война".

И тия трябва да ги защитаваме ние?

Не за първи път Доналд Тръмп демонстрира забележителни познания за света. "Белгия е чудесен град със страхотни сгради", беше казал той още по време на президентската си кампания през 2016 – нищо, че преди това беше нарекъл Брюксел "пъклена дупка". Друг път се изказа в Туитър: "Застреляха човек в парижки полицейски участък: Германия е един пълен престъпен хаос." В едно свое словесно отклонение на тема "Африка" пък набързо изнамери държава на име "Намбия", чието здравеопазване вървяло към подобряване - за разлика от всички останали "смрадливи дупки", чиито имена човек даже няма нужда да помни.

Ето, че сега Тръмп се развълнува и от Черна гора. Можем картинно да си представим как в главата му бавничко възниква тази картина: някакъв див балкански народец, който дебне жертвите си, скрит из чукарите, докато леденият вятър вие сред планините. "Черна гора" - ами че то дори самото име звучи заплашително! Та нали този малък и "агресивен" народ живее тъкмо сред ония диви чукари, където безброй люде са намерили смъртта си? Въоръжени са до зъби, не ги знаеш какво ще направят в следващия момент, не можеш и да ги озаптиш. Коварни планински бойци, муджахедините на Балканите, мускулести мъже-канари, които са напомпани с тестостерон чак до пискюлите на кървавочервените си фесове и в резултат от това са готови да нападнат всекиго, който посмее да прекоси негостолюбивите им планински проходи.

И тия трябва да ги защитаваме ние? – пита се Донлад Тръмп. И с пълно право се пита! "Вижте какво става в Швеция!" - възкликна той преди време, за да онагледи колко драматично може да ескалира една ситуация. Е, тогава светът сбърчи чело и си каза: "Ъъъ? Че какво точно става в Швеция?" Но отговорът всъщност… не е толкова важен. Само дето същото би могло да се случи днес в Черна гора - и това вече би било истинска катастрофа.

Вижте само какво става в Черна гора!

В момента Доналд Тръмп се е загрижил за бъдещето на НАТО. Както, впрочем, и ние, европейците. За разлика от нас обаче той се пита: Що за шантави държавици ни се налага да защитаваме, без да си плащат достатъчно? "Така са нагласени нещата в НАТО", обясни Тръмп пред слисания водещ, "но това беше преди моето време." "Сега аз отидох и им казах: ще трябва да плащате! Защото това е цялата работа: те дори да плащат не искат! Добавете и това към Вашето сравнение с Черна гора!"

Това сравнение всъщност насочва към задължението на всички съюзници да отговорят на нападение срещу една държава-членка така, сякаш всички са нападнати. Съответният член от Хартата на НАТО беше задействан един-единствен път: след атентатите на 11-ти септември 2001 година. Тогава бяха нападнати САЩ, които отговориха с масирани бойни действия в Афганистан. По примера на Тръмп навремето ние всъщност трябваше да си кажем: "САЩ ли? Това е един много голям народ с много силни хора. Много силни хора, много агресивни хора. Могат да станат много агресивни и тогава - честито, ето, че сме се наврели във военна интервенция!" Не, не, няма страшно. Ние никога няма да сторим подобно нещо. Защото вижте само какво става в Черна гора!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

7

Hissarion

30.07 2018 в 16:41

Поизчистена от идеологически клишета, статията казва, че едно време, когато САЩ нападнаха Афганистан, васалите са се включили без да питат. Сега, когато Тръмполино преразглежда ангажиментите си, те му натякват за тази безсмислена за тях кампания.

16193

6

SC

21.07 2018 в 19:43

Никой не знае какво става в главата на Тръмп. Подозирам, че самият той не знае. И точно това му е интересното.
Но главите на левичарските дойчевелски псевдоморалисти са съвсем прозрачни и особено кухи. Ама, разбирам ги - гадно е да не знаеш какво ще направи политическият ти враг, за да му подложиш динена кора навреме. И когато той все пак направи нещо, вече е късно да ходиш за дини...

6162

5

red-army

21.07 2018 в 19:16

г-н Ченов да се не окаже, че Хелзинки 2018 е втората Ялта?

8931

3

AnderXale

21.07 2018 в 11:31

Ха-ха-ха! На Дойче веле глупостите. Тия вече дори не ги чета! От отдавна това не е журналистика, а пропаганда в най - слабата й форма...

77927

2

El Commandante

21.07 2018 в 02:18

"някакъв див балкански народец, който дебне жертвите си, скрит из чукарите"

Приблизително точно описание...

6162

1

red-army

20.07 2018 в 22:55

не е далеч от истината Тръмп поводите за последните световни войни все около нашия балкански регион гравитират....

Великите силите си създават причини. А на нас балканците ни оставят да чукнем кремъците, та да пламне пожара......