Лъжи и мълчание: Разбрахме ли какво точно се случи край Архангелск?

Иван Преображенский, DW Последна промяна на 13 август 2019 в 21:40 18059 4

Снимка VSAROV.RU

Загиналите служители на Росатом

Каква беше тази тайнствена авария край Архангелск? Взривът напомня за катастрофата в Чернобил, а властите се крият зад стена от мълчание. И също като по времето на СССР те и днес не казват истината.

Аварията на един полигон на руския военно-морски флот в Архангелска област напомни на руснаците за аварията в Чернобил. Според официални съобщения, експлозията е станала при изпитание на експериментален двигател с течно гориво. Чуждестранни експерти и руски коментатори се опасяват, че в действителност се е взривил опитен образец на руската ракета с ядрен двигател "Буревестник", която през 2018 г. бе представена лично от президента Владимир Путин. Какви изводи могат да се извлекат от случилото се?

Любимият военен проект на президента Путин

Главна отговорност за случилото се на полигона в Архангелска област носи президентът Владимир Путин. Той неведнъж даваше да се разбере, че разработването на нов вид руско оръжие се извършва под негов личен контрол. От 2018 година насам той вече на няколко пъти прояви личен интерес към проекта.

Който познава специфичната съветска психология, лесно може да си представи каква е била ситуацията преди аварията: началството явно с всички средства е притискало командирите и инженерите колкото се може по-скоро да зарадват "лидера на нацията" с успешни резултати. Подобни примери има достатъчно. Някои ги знаят от мемоарната литература, а лично аз ги зная от разказите на баба ми, която навремето е участвала в разработката на някои видове ракети "земя-въздух" и много добре знаеше как изискванията за безопасност са били нарушавани под натиск „отгоре“.

Вината на властите, които в противопоставянето са на Запада и подетата отново надпревара във въоръжаването са искали незабавни успехи, е неоспорима. И то, независимо от това какво точно се е взривило в Архангелска област - нов ракетен двигател с течно гориво, съдържащ и радиоактивни изотопи, или ядрена ракета "с практически неограничена далекобойност" и "непредсказуема траектория на полета", както руското военно министерство гордо нарече ракетата "Буревестник" през 2018 г.

Каква точно е истината?

Много ли са загиналите и пострадалите при тази авария? Това ние никога няма да узнаем със сигурност. Официалната версия е известна – говори се за петима загинали сътрудници на "Росатом". Те бяха посмъртно предложени за държавни награди и погребани с почести. Дори броят на ранените е известен само приблизително. Съпроводен ли е бил взривът с рязко покачване на радиацията в региона? Има ли радиоактивно заразяване на морето? Колко са руснаците, които са били радиоактивно облъчени? От официалните места се твърди, че няма такова нещо.

На подобни въпроси обаче руските власти изобщо не се готвят да отговарят изчерпателно. Не е изключено те дори да казват истината, но по такъв начин, че на практика никой не им вярва, защото тя е вкарана в крайно оскъдни съобщения за печата, които навеждат на мисълта, че нещо трябва да бъде прикрито. Междувременно жителите на Архангелска област си купуват йод, а московчанки разискват из социалните форуми въпроса дали се очаква радиоактивен дъжд.

Този тип реакции на техническа авария силно напомня за катастрофата в Чернобилската АЕЦ през 1986 г., а тази година милиони руснаци и чужденци гледаха новия сериал за нея. Във филма отлично е предадена атмосферата на лъжи и чинопочитание, която допълнително увеличи размера на трагедията. Същата атмосфера и до ден-днешен продължава да се шири в Русия.

Не е нужно обаче да се връщаме толкова назад в миналото, за да търсим примери. На 12 август се навършиха 19 години от трагичната гибел на атомната подводница "Курск", за която руските власти безогледно лъгаха в продължение на дни след експлозията.

Същото се повтаря сега и с информациите за взрива на полигона в Архангелска област. Съобщенията на властта са крайно пестеливи. В изявленията на учени, както и в тези на местните власти, се прокрадват различни намеци за повишена радиация и за някакви взривили се "ядрени батерии". Впрочем и най-слабият елемент на критика, появил се някъде из сайтове или по телевизионните канали, незабавно бива заглушен. И хората си остават само със слуховете, които са един от друг по-истерични и по-неправдоподобни.

Взрив на недоверие

Не знам как провалилите се изпитания ще се отразят на отбранителната способност на Русия. Мисля, че никой засега не знае и какви ще са последиците за здравето на хората, живеещи в зоната на аварията. Даже и да е тествано само течно гориво за двигател, напълно възможно е радиоактивни вещества да са изтекли в морската вода.

Затова с право може да се каже, че случилото се е истински медиен "Чернобил". Това е диагноза за властта в Русия, която се отучи да казва на гражданите си истината – ситуацията е същата, както по времето на СССР преди да се разпадне. А гражданите, както и тогава, вече не вярват на лидерите си. И това няма как да остане без последствия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2610

4

БХМ

15.08 2019 в 23:31

Опаа,
лъжата е смъртен грях :)))
Така беше и за Чернобил, и за Виница , и за Катин, и за Курск.
Впрочем за Катин има осъдени от народния съд хора, че са казали , че руснаците са застреляли полските умнокрасавци (офицери и интелигенти).
От тогава не харесвам народната демокрация, прекалено лъжовна е. Лъжците са дребнави и слаби. Лъжата е оръжие на гнидите. И смятам, че нямат бъдеще, и настояще тоже.
А иначе нямам против Русия, хубава страна, а като държава е нещастна. Прекалено голяма пропаст има между бедни и богати. Кофтито на бедния руснак, е че иска да изгори плевнята на комшията, дори и да му изгори къщата. обикновен комплекс на завистливеца. И това е смъртен грях също.

22092

3

Стефан

15.08 2019 в 01:49

Не. В случаят сополите са на тема "властите крият".
Макар да не е ясно, какво крият. Фактът на ядрена катастрофа не крият. Нито мястото и обстоятелствата.
Техническите подробности няма и защо да съобщават. Те все едно няма да значат нищо за пищящите педалчета, специализирани в търсенето на отговори на собствените си риторични въпроси. Зер същите "журналисти" се занимават с "истината за смъртта" на човек, паднал пиян от балкона. Стига да е известен. Или със "Тайната на хилядолетието!!!" "Колко цици има ксюша собчак, след като падна под трамвая пияна, и той и отряза едната!!!"

3774

2

ЛАФЪРДИЕВ

14.08 2019 в 09:29

АУУУ.. Лъжат, крият истината лошите руснаци..
Ама те въобще не вземат пример от демократичните японци.. Японското правителство тръби постоянно, че вече са пълни резервоарите за охлаждащата вода от взривените реактори.. Че охлаждането на реакторите вече е под въпрос.. И може за се взриви пореден реактор.. Че там са изхвърлени два пъти и половина повече радиоктивни материали от Чернобил.. Че има все още около 2 тона и половина ядрено гориво в охлажданите реактори.. Че на 250 клм. от Фокушима се подготвя пускането на ДВА реактора от най-голямата в света АЕЦ.. И че и за нея, както и за Фокушима, цунамито не е отчитано като риск за строителството..
Много, много лоши тез руснаци.. И за това крият истината и лъжат..
Я са убедете.. Канадска журналистка го е писала: https://www.facebook.com/100000000104830/posts/2618957821447529

22092

1

Стефан

13.08 2019 в 23:28

Латинина-2. Ти няма как да разбереш и защо Слънцето изгрява от изток.
Момче, не се занимавай с глупости. На ти истински въпрос, за сериозно журналистическо разследване:
Щом токът тече, защо когато лампата свети, под нея на пода няма локва? Кой я е откраднал, и защо властите крият истината?