Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Дългият списък с отровените критици на Кремъл

Освен Алексей Навални в списъка са политици, журналисти, бизнесмени, тайни агенти...

DW 23 август 2020 в 16:51 6055 4

Снимка БТА/AP

Алексей Навални

И Навални ли беше отровен? Политици, журналисти, бизнесмени, тайни агенти: списъкът с критиците на Кремъл, които са били отровени, е дълъг. Дойче Веле припомня някои от най-известните случаи:

Ако се потвърди предположението, че Алексей Навални е бил отровен, това ще бъде втори подобен инцидент с него в рамките на една година. През лятото на 2019 Навални вече веднъж влезе в болница заради "остра алергична реакция", която, според лекарите, може да е била предизвикана от отровни вещества.

В Англия се заговори за поне 14 съмнителни смъртни случая на починали руски опозиционери или хора, свързани с тайните служби. Факт е, че новата руска история - както, впрочем, и по-старата - изобилства от случаи на отровителство. Нека си припомним някои от тях.

Пьотр Верзилов: "Сходна симптоматика с Навални"

На 11 септември 2018 година на Пьотр Верзилов внезапно му прилошава. Той е издател на онлайн-списанието "Медиазона" и участва в популярната пънкарска група "Пуси Райът". Верзилов прекарва няколко дни в интензивното отделение на една московска болница, след което е преместен в реномираната клиника "Шарите" в Берлин. Според германските лекари, Верзилов е бил отровен. С какво точно вещество обаче - това специалистите не успели да установят. Твърди се, че московските лекари тайно споделили с близките на Верзилов, че веществото било атропин. Самият Верзилов смята, че са го отровили като отмъщение за неговото разследване на убийството на трима руски журналисти в Централноафриканската република през лятото на 2018 година. Руските журналисти се опитвали да съберат повече информация за дейността на руски "частни армии" в тази африканска държава. Сега Верзилов съобщава, че тогавашните му симптоми били много сходни с тези на Алексей Навални.

Сергей и Юлия Скрипал: печалната слава на "Новичок"

На 4 март 2018 година руско-британският двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание в британския град Солсбъри. "Скотланд Ярд" обяви за издирване двама руснаци: Александър Петров и Руслан Боширов бяха заподозрени като отровители. Британските военни идентифицираха отровата като "Новичок" - много опасно нервно-паралитично вещество. Правителството в Лондон обвини Москва за атентата, а в резултат редица руски дипломати бяха изгонени от няколко държави.

Руският президент Владимир Путин каза, че обвиненията са нелепи и нарече двойния агент Скрипал "шпионин", "предател на отечеството" и "копеле". Сергей и Юлия Скрипал оцеляха след покушението, обаче "Новичок"-ът взе друга жертва. Седмици по-късно 44-годишната Доун Стърджис почина след контакт с отровата. Нейният приятел ѝ подарил намерен в кофа за боклук флакон със скъп парфюм, който всъщност съдържал нервно-паралитичното вещество.

Владимир Кара-Мурса: диагностицирано отравяне

Владимир Кара-Мурса беше съмишленик и сътрудник на руския опозиционер Борис Немцов. Само за година и половина срещу Кара-Мурса имаше две покушения с отрова: първия път през май 2015 година, три месеца след убийството на самия Немцов, а после в началото на 2017. И в двата случая Кара-Мурса изпадна в кома. Той самият твърди, че отравянето е било официално диагностицирано, но главният московски токсиколог Юрий Остапенко отрича това твърдение - поне за първия случай през 2015 година. Независима френска експертиза откри следи от тежки метали в организма на жертвата.

Александър Перепиличний: мъртвият джогър

През 2009 година бизнесменът Александър Перепиличний избяга от Русия във Великобритания. Предполага се, че преди това е помагал на международни екипи, които разследвали афери и корупция в руската администрация. Един от тези случаи са нашумелите разкрития на одитора Сергей Магницкий, който разкри голяма корупционна схема при връщането на ДДС - и умря в следствения арест в Москва. 44-годишният Перепиличний също умря - най-неочаквано през 2012 година, по време на джогинг. Малко преди смъртта си той беше минал на цялостен медицински преглед. Като причина за смъртта първоначално беше диагностициран сърдечен инфаркт. По-късно обаче в стомаха на бизнесмена беше открита отровна субстанция, която се съдържа в рядко срещаното отровно растение Gelsemium elegance, известно като "трева на сърцето". В крайна сметка причините за смъртта на бизнесмена-беглец така и не бяха категорично установени.

Александър Литвиненко: чай с полоний

Бившият офицер от руските вътрешни тайни служби ФСБ (Федерална служба за безопасност) Александър Литвиненко получи политическо убежище във Великобритания през 2000 година. Той беше човекът, който отправи навярно най-тежките и скрепени с факти обвинения срещу руските тайни служби и лично срещу президента Владимир Путин. Литвиненко твърдеше дори, че ФСБ носи отговорност за бомбените атентати срещу няколко сгради в Москва и още за редица други терористични атаки. През ноември 2006 година Литвиненко беше отровен с чай в един лондонски ресторант. При аутопсията бяха открити следи от полоний-210 - един високо радиоактивен елемент. Лондон и до ден-днешен настоява да му бъдат предадени заподозрените лица - и най-вече някогашният деец на тайните служби и депутат в руската Дума Андрей Луговой.

Анна Политковская: неизвестният токсин и изчезналите лабораторни проби

Репортерката на "Новая газета" не загина от отрова. Политковская беше застреляна в асансьора на своя жилищен блок на 7 октомври 2007 година. Но три години по-рано беше направен и опит да бъде отровена. Нека си припомним, че Политковская пишеше за военните престъпления, извършени от руската армия в Чечения. Предполагаемите държавни отровители за пръв път посегнаха на живота ѝ на 2 септември 2004 година, когато журналистката летеше от Москва към Беслан, за да подготови репортаж за терористичната атака с взимане на заложници срещу едно тамошно училище. В самолета на Политковская внезапно ѝ прилошало, след което дори загубила съзнание. Приели я в болницата в Ростов на Дон с изричната диагноза "отравяне с неизвестен токсин". По-късно се оказало, че лабораторните проби, чрез които трябвало да бъде установен точният вид на този токсин, загадъчно изчезнали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

4

tough

23.08 2020 в 23:42

От DW освен изхвърляния без покритие друго не съм и очаквал.

77927

2

El Commandante

23.08 2020 в 18:58

Jeffrey Epstein DID NOT kill himself...е всичко което мога да кажа...

3232

1

tarabata

23.08 2020 в 17:50

Хахахахахах тоя още нищо не са му открили, а вие вече разкрихте цялата конспирация... Не е Кремъл, лично ВВП отите у кътния в Сибир и му наля в гърлото самогона и дрогата. Смешници дупелизци!

 
X

Да помогнем на украинските деца!