При какви условия са подходящи подовите климатици?

OFFNews 02 юли 2024 в 17:20 205 0

климатик

Снимка OFFNews

Климатик

Когато сте решени да ползвате климатик у дома, но пространството на стената е ограничено, подовите климатици могат да се явят отлично решение. Те са компактни и пестят място, освен това са изключително икономични. Като цяло този вид системи работят на същия принцип като стенните модули. Единствената разлика е, че се монтират в близост до пода, най-често до прозорци. В следващите редове ще споделим повече за подовите климатици и при какви условия са подходящ избор.

Какво представляват подовите климатици?

Подобно на стенните сплит системи, подовите климатици са проектирани с компресор за отопление и охлаждане, хладилен агент, филтри за отстраняване на прахови частици от въздуха и турбовентилатор. Много от моделите притежават широкоъгълни жалузи, които автоматично се завъртат до определен ъгъл и по този начин осигуряват по-добро разпределение на въздушния поток. Едно от най-важните неща за тези уреди е, че се управляват с помощта на инвертор, а инверторите са добре познати с високата си енергийна ефективност. Те са така проектирани, че по време на работа са способни да намалят разхода на енергия с до 30% и да се отразят положително на сметките за ток.
Консумацията може да се регулира допълнително благодарение на различните програми и функции, вложени в тези модули. Такива, разбира се, се продават и у нас. На пазара ще срещнете разнообразни модели от различни производители и това може да затрудни избора ви. С по-надеждни параметри се характеризират новите подови климатици от Eclima, които също идват с множество полезни функции за по-комфортна атмосфера. Освен че се славят с висока сезонна ефективност, те осигуряват няколко скорости на вентилатора на вътрешното тяло, снабдени са с опция за изсушаване на топлообменника и също така имат функция I Feel. Някои модели се справят успешно с отоплението при температури от -20°С. Други предлагат възможност за обръщане на посоката на въздушния поток - с долно подаване през зимата и с горно подаване през лятото. Всички тези функции помагат да персонализирате работата на уреда, за да отговаря той на вашите конкретни предпочитания и нужди. Със сигурност ще намерите система, която не само да работи добре, но и да пасва на вашия бюджет.

При какви условия се монтират подови климатици?

Подовите климатици се използват в следните ситуации:

• невъзможен монтаж на стената - както вече споменахме, когато мястото на стената е ограничено за сплит система, можете спокойно да я замените с подов климатик;

• скосени тавани - подовите климатици си остават един от най-добрите варианти за тавански помещения, при които таваните са скосени или твърде ниски;

• недостъпност на стената - ако няма подходяща стена, на която да се монтира тялото, то може да се сложи на пода или дори на тавана;

• стъклени стени или големи прозорци - ако сградата има нестандартна архитектура, което затруднява използването на стенен модул, тогава подовите климатици остават възможно решение;

• декор - понякога стената, на която трябва да се постави климатик, е изрисувана или на нея има окачени произведения на изкуството; в такава ситуация монтирането на сплит система може да наруши естетиката.



За какъв тип помещения са подходящи подовите климатици?

Подовите климатици са подходящи за малки жилища тип едностайни и двустайни апартаменти. Те не само могат да поддържат добра температура в стаите, но и да изразходват малко електроенергия, с което помагат на домакинствата да пестят от сметки за ток. Предимството на подовите климатици е, че са достъпи и се монтират лесно. Не е нужно да имате високи стени.

Климатиците с подов монтаж са удачна опция за кабинети и офис помещения с ограничена площ. Липсата на шум осигурява на служителите максимален комфорт и спокойствие по време на работа. Друг плюс е, че въздушната струя не е насочена директно към хората, като така се предотвратяват настинки и схващания по тялото.
И последно, подовите климатици са отличен вариант за работилници и гаражи. Редно е да отбележим, че има смисъл да монтирате климатик в такова помещение само ако прекарвате много време в него поради лични проекти или служебни задължения.

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво се случва в ДПС