Здравният министър: Заради протестите политиците работят с тонус

Вероника Шербанова 01 юли 2013 в 11:22 2458 7

Акушер-гинекологът д-р Таня Андреева ще е новият министър на здравеопазването.
Акушер-гинекологът д-р Таня Андреева ще е новият министър на здравеопазването.

„Трудно се работи в обстановка на протести, но за мен е радващ фактът, че хората най-накрая могат спокойно да изразят своето мнение. При такава ситуация политиците и експертите работят в тонус“.

Това заяви пред БНТ здравният министър Таня Андреева.

По думите ù негодуванието, изкарало хората на улицата, не е плод на случващото се в парламента, а е заради натрупани с времето негативи. Не можело само за 10 дни правителството да пробуди тези протести.

Здравният министър отрече да е правила политически чистки в болниците. По времето на ГЕРБ имаше много политически назначения. Сред документите им все още има препоръки, написани върху бланки на партията. Въпреки това назначените по времето на ГЕРБ хора няма да бъдат уволнени, ако си вършат работата, увери тя.

По повод протестите заради новите назначения в Онкологията в София Андреева посочи, че проверка от началото на годината в лечебното заведение е показала, че има нарушения. Задавам си въпроса защо министър Десислава Атанасова не е взела мерки по повод тези закононарушения. Сега ще бъде извършена нова проверка и ако всичко е наред, директорът на болницата няма да бъде сменен, допълни Андреева.

Здравният министър подчерта, че искането за оставка на шефа на Здравната каса Пламен Цеков е заради липсата на диалог на управителя на НЗОК със съсловните организации и Министерството на здравеопазването. Всички, които работят в системата на здравеопазването, се оплакват от Касата“, категорична е Таня Андреева. Тя обясни, че няма свой фаворит за нов шеф на НЗОК и решението дали Цеков да бъде сменен и кой да го замести е решение на парламента.

Моята задача е системата да заработи правилно, тъй като по времето на ГЕРБ е било разбито доверието между лекари и пациенти, коментира Андреева.

В същото време бившият здравен министър Десислава Атанасова се зае да защити Пламен Цеков.

Цеков е назначен от ГЕРБ на поста. Фаворитът на правителството пък е сестрата на Илияна Йотова Румяна Тодорова. Това не ме учудва, тъй като всичко в кабинета е на шуробаджанашки принцип.

Да се говори, че има натрупани задължения и неизплатени пари към болници и медици е лъжа, посочи Атанасова, като уточни, че до момента са разплатени 48% от средствата по бюджета на НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!