Здравният министър: Заради протестите политиците работят с тонус

Последна промяна на 01 юли 2013 в 11:22 1982 7

Акушер-гинекологът д-р Таня Андреева ще е новият министър на здравеопазването.
Акушер-гинекологът д-р Таня Андреева ще е новият министър на здравеопазването.

„Трудно се работи в обстановка на протести, но за мен е радващ фактът, че хората най-накрая могат спокойно да изразят своето мнение. При такава ситуация политиците и експертите работят в тонус“.

Това заяви пред БНТ здравният министър Таня Андреева.

По думите ù негодуванието, изкарало хората на улицата, не е плод на случващото се в парламента, а е заради натрупани с времето негативи. Не можело само за 10 дни правителството да пробуди тези протести.

Здравният министър отрече да е правила политически чистки в болниците. По времето на ГЕРБ имаше много политически назначения. Сред документите им все още има препоръки, написани върху бланки на партията. Въпреки това назначените по времето на ГЕРБ хора няма да бъдат уволнени, ако си вършат работата, увери тя.

По повод протестите заради новите назначения в Онкологията в София Андреева посочи, че проверка от началото на годината в лечебното заведение е показала, че има нарушения. Задавам си въпроса защо министър Десислава Атанасова не е взела мерки по повод тези закононарушения. Сега ще бъде извършена нова проверка и ако всичко е наред, директорът на болницата няма да бъде сменен, допълни Андреева.

Здравният министър подчерта, че искането за оставка на шефа на Здравната каса Пламен Цеков е заради липсата на диалог на управителя на НЗОК със съсловните организации и Министерството на здравеопазването. Всички, които работят в системата на здравеопазването, се оплакват от Касата“, категорична е Таня Андреева. Тя обясни, че няма свой фаворит за нов шеф на НЗОК и решението дали Цеков да бъде сменен и кой да го замести е решение на парламента.

Моята задача е системата да заработи правилно, тъй като по времето на ГЕРБ е било разбито доверието между лекари и пациенти, коментира Андреева.

В същото време бившият здравен министър Десислава Атанасова се зае да защити Пламен Цеков.

Цеков е назначен от ГЕРБ на поста. Фаворитът на правителството пък е сестрата на Илияна Йотова Румяна Тодорова. Това не ме учудва, тъй като всичко в кабинета е на шуробаджанашки принцип.

Да се говори, че има натрупани задължения и неизплатени пари към болници и медици е лъжа, посочи Атанасова, като уточни, че до момента са разплатени 48% от средствата по бюджета на НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.07 2013 в 16:44

Това правителство успя! Благодарение на тъпотиите, ръсени непрестанно от министрите. Най-вече тази. Първата й работа беше да лобира за ресторантьорите за тютюнопушенето, без да е разбрала, че е министър на ЗДРАВЕПАЗВАНЕТО, а не на икономиката и туризма.

01.07 2013 в 15:07

Не можело само за 10 дни правителството да пробуди тези протести.

Мухахахахахаха да ви се неначуди човек. И аз си мислих, че не може, но ето факт.

01.07 2013 в 12:42

Абе Танче, нали работиш за хора и обслужваш интереси на партия, която хората не искат в управлението. Вярно,че си от гражданската квота, но не виждаш ли че си с вързани ръце за всичко. И не уволнявай без проверки, иначе излиза че се поддаваш на клюки и манипулации.

01.07 2013 в 12:08

Най-добре е съдът и прокуратурата да ги "тонизират", но това е прекалено много да се иска.

01.07 2013 в 11:51

Може, може и за по-малко дни. След като на втория ден от назначението си здравен министър апелира за сваляне на забрана за тютюнопушене. Е след седмица ествествено се оказа, че това не било мнение на министерството, а лична позиция. И пак си е същата недомислица. след като за месец въпросната дама не е свършила нищо друго освен да кадрува.

01.07 2013 в 11:46

Тепърва ще ги тонизираме другарите и другарките!

01.07 2013 в 11:46

"По думите ù негодуванието, изкарало хората на улицата, не е плод на случващото се в парламента, а е заради натрупани с времето негативи. Не можело само за 10 дни правителството да пробуди тези протести."

Тази пък откъде падна, че ни я натресоха?