Здравният министър поиска оставката на шефа на НЗОК

Вероника Шербанова 28 юни 2013 в 17:49 2137 1

Таня Андреева, Снимка: БГНЕС
Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

Здравният министър Таня Андреева поиска оставката на управителя на Здравната каса Пламен Цеков от трибуната на Народното събрание.

Свидетели сме не само на непрозрачност, но и на действия на Касата в лицето на нейния управител, които бяха оборени в съда по повод методиката на НЗОК. С оглед на това, че липсва нормален диалог между министерството, Здравната каса и парламента, мога да се присъединя към искането на съсловните организации за оставка на Пламен Цеков, заяви Андреева.

Моята позиция не може да бъде по-различна от тази, която защитава всички хора, свързани със сферата ма здравеопазването, посочи тя.

В същото време Пламен Цеков заяви, че искането за оставката му от страна на здравния министър е политическа поръчка. Цеков е категоричен, че още преди две седмици от БСП са взели решение той да бъде уволнен, което има за цел да отвлече вниманието от истинските проблеми, тъй като Касата „се намира в най-стабилното си състояние от години наред“.

По думите на Цеков през последните седмици той е тенденциозно обвиняван за всички проблеми в Здравната каса, което е несериозно.

Много по-лесно би било управляващите да заявят ясно, че извършват политическа смяна и да направят дебат в парламента. Аз съм убеден, че Народното събрание в това мнозинство може да смени всеки в тази държава и най-малко аз мога да се противопоставя на това, категоричен е Цеков.

Пламен Цеков и Таня Андреева влязоха в пререкания и по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване в четвъртък.

Мандатът на Пламен Цеков е до 12 февруари 2015 г. Той беше назначен на поста, след като д-р Нели Нешева беше отстранена заради скандала с раздадените бонуси в държавната администрация.

През последните месеци оставката на д-р Цеков беше искана нееднократно от съсловните организации заради въведената от тази година нова методика за разпределение на средствата от НЗОК към болничната и извънболничната помощ. Заради въвеждането на лимити на медицинските дейности медици в цялата страна протестираха в края на февруари с искане за оставка на Цеков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови