Шефът на НЗОК на 3-часов разпит пред здравната комисия

Вероника Шербанова 27 юни 2013 в 19:36 3397 2

Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС
Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС

Повече от три часа продължи изслушването на управителя на Здравната каса д-р Пламен Цеков от страна на парламентарната здравна комисия.

Цеков изчете предварително изготвения доклад, който по думите му доказа, че всичко в НЗОК тече по план, като разликата в сравнение с миналата година почти няма.

Пламен Цеков увери, че всички отчетени от болниците средства са изплатени, а там, където не са, ще бъдат изплатени утре. Неразплатени ще останат само дейностите, парите за които трябва да получим от Министерството на здравеопазването, каза Цеков.

Той за пореден път се опита да убеди депутатите и присъстващите на заседанието представители на съсловните организации, че няма лимити на обемите на медицинските дейности, а съществуват единствено прогнозни обеми, създадени за удобство на Касата при отчитането на парите за болниците.

Депутатите обаче не останаха доволни от доклада, който никой, освен д-р Цеков, нямаше пред себе си и който никой не успя да запомни. Управителят на НЗОК се оправда с това, че никой не му е казал, че трябва да донесе материали за народните представители, а според точката в дневния ред на заседанието се говорело само за изслушване.

Пламен Цеков влезе в директни пререкания със здравния министър Таня Андреева, която присъства на здравната комисия.

В началото на изказването си Цеков поздрави министъра, като посочи, че постът на здравен министър е много труден и „гладиаторът много трудно излиза жив“.

Андреева обвини шефа на НЗОК, че не й предоставя информация за състоянието на Касата. Цеков пък заяви, че от министерството изискват твърде голям обем информация в прекалено кратки срокове, като нарече това вмешателство в работата на Здравната каса.

След като искате информация, има Закон за достъп до обществена информация, заяви Пламен Цеков.

Нападки към шефа на Касата отправи и депутатът от БСП Емил Райнов, който обвини Цеков за бавния напредък на електронните здравни досиета. Работата по тях започна още през 2009 г. и излиза, че за четири години нищо не е направено, коментира Райнов.

Когато ме назначиха миналата година, заварих тюрлю-гювеч. Нямаше никаква систематизация. Наложи се да купим хардуер, което не беше направено, както и да работим над сигурността, отговори Цеков. Разликата със сегашната система е и в това, че сега всеки гражданин има достъп до своето пациентско досие в интернет и вече получаваме сигнали за разлики между реално извършени дейности и записани в досието, допълни той.

Цеков обясни, че парите за преразхода за онколекарства ще дойдат от преразпределяне на средства в бюджета на Касата, като основната част ще дойдат от дирекцията за сигурност. Очаква се и увеличение на приходната част заради увеличаването на минималната работна заплата, уточни Цеков.

Критики към шефа на НЗОК бяха отправени още от представителите на пациентските и съсловните организации. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!