Таня Андреева: Потърсих диалог с Пламен Цеков, но не се получи

30 юни 2013 в 15:55 2687 1

Здравният министър Таня Андреева, Снимка: БГНЕС
Здравният министър Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева обяви в интервю за БНР, че е поискала оставката на шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), защото той е отказал да си контактува с нея.

"Тук не става въпрос конкретно за персонални промени, а по – скоро в начина на работа в НЗОК. Тя е обществена институция и би трябвало да работи прозрачно, и хората да знаят как се управляват техните пари. За съжаление този диалог не върви нормално.

Доктор Цеков отказа отговор на въпросите има или няма преразход за онкомедикаменти. Има ли напрежение заради това, че не са изплатени медицински дейности в болничната помощ?

В едно от писмата той ме уведомява, че не мога да изисквам от него тази информация, защото той се назначава и освобождава от парламента. Опитах диалог, но не се получи", обясни Андреева.

В петък здравната министърка обяви, че подкрепя искането за оставката на Цеков като шеф на касата, защото той отказал да предостави информация на здравното министерство относно дейностите и бюджета на НЗОК.

По-късно същия ден Цеков обяви, че Андреева е превишила правомощията си при част от запитванията си например например за кадрови промени и други въпроси на вътрешна политика.

Андреева, от своя страна отговори, че без отговор са останали въпросите за преразход на средствата за лекарствата на онкоболни и дали ще стигнат парите до края на годината.

Здравната министърка обяви още, че се надява до края на годината да бъде подписан Националният рамков договор между лекарския съюз, здравната каса и правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови