НЗОК - монопол, по-страшен от ЧЕЗ

Последна промяна на 10 март 2013 в 18:41 12501 22

Д-р Емил Мушанов
Д-р Емил Мушанов

Д-р Емил Мушанов

В България има монопол с приходи над два пъти по-големи от бюджета на МВР и над шест пъти по-големи от приходите на ЧЕЗ Разпределение България. Този монопол е държавен и се нарича НЗОК. И докато енергетиката е регулирана от държавни органи и всички знаем кой е виновен и пред кого да протестираме, НЗОК е звяр на свобода. Представете си политически слон в стъкларски магазин – това е българското здравеопазване в момента.

Всички знаем, че в здравеопaзването трябва промяна. Реформата в този сектор е като чудовището Лох Нес – всеки е чувал за него и знае, че е страшно, но никой не го е виждал. Денят на страшния съд, обаче, наближава – българските млади лекари се изнасят на тълпи в чужбина, възрастните лекари започват да се пенсионират, а сегашният модел издъхва под натиска на демографските промени в България и системата, която дестимулира плащането на здравни осигуровки. Какво да правим със здравеопазването и най-болния монопол – НЗОК?

В англоговорящия свят съществува един идиом: „да гласуваш с краката си“. С други думи, ако нещо не ти харесва някъде, да отидеш другаде. Тази поговорка е често използвана от икономистите, когато се опитват да обясняват на прост език защо някой икономически модел е по-добре от друг чрез миграцията – просто гледаш накъде отиват хората в дългосрочен план и ти става ясно коя държава е с по-силна икономика. Всяка година, българите събираме през държавата и след това чрез Българската Коледа няколко милиона лева, с които да финансираме лечението на деца с редки заболявания. Голяма част от тези деца гласуват по принуда с краката си и заминават за Израел. Не го правят заради климата или от любов към пустинята. Правят го, защото здравеопазването в Израел е по-добро от това в България. За съжаление.

В Израел няма монопол, било то частен, държавен, неправителствен, институционален, естествен, червен, син или жълт. Съществуват четири, независими един от друг, частни здравноосигурителни фонда. Те са в свирепа конкуренция един срещу друг, опитвайки се да предложат на лекарите и пациентите най-добрите услуги на най-добрите цени. Заплащането на общопрактикуващите лекари се извършва посредством тези фондове, а не под „мъдрата“ опека на политиците. Конкуренцията е повишила качеството на предоставяните услуги дотам, че фондовете финансират заплащането на медицинския персонал, както и обзавеждането на лекарските кабинети с необходимата апаратура. Общопрактикуващите лекари се обучават задължително един път седмично и са задължени да събират необходим брой точки от участия в местни и международни конгреси. Но за разлика от България, посещенията се финансират от фондовете.

Пациентите също получават необходимата им медицинска помощ посредством четирите фонда. Къде според държавна, къде според частна, регулация, общопрактикуващите лекари нямат право да обслужват повече от 4 пациента на час при 8 часов работен ден. За пациентите, които живеят в отдалечени и трудно достъпни райони (това включва пустинните територии в Израел), фондовете осигуряват транспорт на лекаря с високопроходими автомобили, а той от своя страна е задължен да посещава тези пациенти през определен интервал от време. В извънработно време, пациентите на общопрактикуващите лекари се обслужват от Спешна помощ.

Поради естеството на политическата ситуация в Израел, спешната помощ е държавна. Въпреки това, нейната структура е изключително финансово ефективна – огромна част от персонала е, всъщност, съставен от доброволци и израелци (или чужденци с двойно гражданство), които отслужват задължителната си военна служба вместо в армията, в спешна помощ. И все пак, частният сектор навлиза постепенно и все по-сериозно в спешната помощ. Въздушната спешна помощ е предимно предлагана от частни компании, като държавната услуга през 2008 година преминава към модел на публично-частно партньорство, освобождавайки публични ресурси за армията, където ще са по-ефективни. Спешният трансфер на болни между различни здравни заведения също вече е почти изцяло поет от частния сектор.

В Израел не съществуват понятия като: здравно неосигурен пациент, недоверие към лекар, недоволен от заплащането си лекар, монополизирано здравеопазване. Самият факт, че там не съществуват, а у нас са доста популярни и с лоша слава, би трябвало да ни подскаже, че е време да правим промени. И не е нужно да преоктриваме колелото. Просто да погледнем как гласуват българите и други народи с краката си. И да интегрираме един работещ модел у нас. Поне в здравеопазването нещата стоят така. В енергетиката може и да е иначе, знае ли човек? Но аз от енергетика не разбирам, затова нека си говорим за здравеопазване.

----------------------

Авторът е общопрактикуващ лекар във Видин

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.03 2013 в 19:55

да не говорим че процентното съдържание на активни вещества в бг. лекарствата няма нищо общо с прилаганите листовки.как холандски парацетамол 500мг спира главоболието за по малко от 5 минути а файдата от същия български боклук е единствено водата с която го приемаш ?
болна държава с болни поданици и политици с болни амбиции ! не пийте хапове-пийте ракия!!!

11.03 2013 в 23:44

Като сте истински загрижени, направете го този анализ. А не се позовавайте на забавни филмчета за промиване на мозъци от една политическа партия в САЩ :-) Как са ви направили на магарета американските политици хахаха

11.03 2013 в 21:38

Много точно! Всеки трябва да гледа този филм на Майкъл Мур. Точно така е в Америка, и ние сме тръгнали по този път...

11.03 2013 в 08:51

Каролев, ти се очертаваш все повече като един от най-гнусните индивиди, пръквали се някога по нашите земи... Надявам се, че има нещо руско в теб, съдейки по името - барем си те припознаят и отведат! Насила, разбира се... виждам те хванат за някой стълб да пищиш и да викаш:"Искам в Америкаааа, Америка е моята истинска майка! Там като лъжа и крада ме обичат и ми дават да папкам!!!"

Защото като българин си ПОЗОР!! И виждам, че все повече сънародници го осъзнават.

11.03 2013 в 08:37

Седемте земни радости са телесните потребности, чадо - да утолиш глада и жаждата си; да се облекчиш от изяденото и изпитото; да се отмориш; да се освободиш от мръсотията; да продължиш рода си.
Дедо ти поп акъл от недоучили семинаристи като Болен Лидеров акъл не взима. Хеле пък когато са храненици на властимеющите и баламосват грабения народ, като канализират недоволството в изгодна за тях посока. Също като теб.

11.03 2013 в 03:34

Само да ви кажа,че хората патки не пасат. мушанов, ТИ си национален предател. И не случайно съм написала името ТИ с малка буква. Хора като теб, без капка морал не уважавам.

10.03 2013 в 23:40

Ти си живееш в паралелна вселена. Предполагам по икономически теми се информираш от пресцентъра на АТАКА :-)

10.03 2013 в 23:34

Земните радости са само седем и всички задължително се радват само на тях, защото други няма. Е, ескимосите се къпят само по принуда, ма кво да правиш, кофти климат.
За линка - благодаря, така и предполагах. Откак Китай взе да продава американски държавни облигации, издателите на тоя вестник газ пикаят.

10.03 2013 в 23:10

Авторът не само е "общопрактикуващ лекар във Видин", ами е и общински лидер на "Движение България на гражданите". Доскоро е бил в СДС, ма то не се брои.
Капиш, гоим?

10.03 2013 в 22:59

Можеш да преследваш каквито искаш земни радости, само не използвай политиката за лост да ограничиш на останалите хора радостите. Защото никой не е длъжен да ти се радва на същите радости :-) http://www.ft.com/intl/cms/s/0/4568598e-8731-11e2-9dd7-00144feabdc0.html