Затвориха пет ресторанта заради опасна храна

Борислава Славова 07 август 2012 в 16:33 1326 0

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пет обекта за общественото хранене затвориха временно врати след проверка на инспекторите към Агенцията по безопасност на храните, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

След извършени 4 836 проверки в цялата страна са издадени 336 предписания и 134 акта за установяване на административно нарушение. Временно преустановиха дейност 5 обекта, а общо 504 килограма хранителни продукти са бракувани и възбранени.

Обект на проверка са били обектите от търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни.

Продължават и засилените проверки в обектите от търговска мрежа и обществено хранене по морските курорти в регионите Бургас, Варна и Добрич.

Проверените обекти там са 352, в това число 19 обекта предлагащи услугата „all inclusive“. Издадени са 46 предписания и са съставени 35 акта за установяване на административно нарушение. Констатирани са несъответствия в поддържането на системите за самоконтрол, липса на етикетировка, неправилно съхранение на храни, наличие на храни с изтекъл срок на годност. В резултат на това за унищожаване са насочени 11 килограма месни продукти, 12 килограма птиче месо, 32 килограма риба и рибни продукти.

Във Варна инспекторите са установили и нерегламентирано производство на варена царевица в импровизиран цех, непосредствено до плажа. Проверката показала, че обектът няма регистрация по смисъла на Закона за храните и не са спазени никакви санитарни изисквания. Възбранени са над 40 килограма царевица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!