Започват проверки за недостиг на направленията

Вероника Шербанова 12 април 2013 в 12:47 1452 0

Проф. Николай Петров, Снимка: МЗ
Проф. Николай Петров, Снимка: МЗ

Започват проверки, които трябва да установят дали има недостиг на направления. Това заяви здравният министър проф. Николай Петров.

По думите му причината за проверката е противоречивата информация, която постъпва при него. Личните лекари ме информират, че направленията за специалист и за лабораторни изследвания не стигат. В същото време от Здравната каса уверяват, че броят на талоните е достатъчен, обясни проф. Петров.

Регионалнните структури ще трябва да проверят дали направленията са достатъчни, а ако не са – да уточнят кои направления не стигат и колко са необходими.

По думите на здравния министър в някои болници обемът е нараснал, докато в други се е намалил, а дейността за някои направления не се отчитала изобщо.

„Няма недостиг на направления“, заяви за пореден път управителят на Здравната каса д-р Пламен Цеков. Според него за второто тримесечие са раздадени достатъчно талони, а при необходимост личните лекари могат да надвишат тази бройка с 10% или да поискат още от районните здравни каси.

Лекарите винаги казват, че направленията не им стигат. Миналата година имаме със 17,5 млн. лева повече от първоначално предвидените, коментира Цеков.

По думите му през първото тримесечие на годината има изпълнение на 95% на предвиденото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови