Шефът на НЗОК маха лимитите на направленията

Вероника Шербанова 27 февруари 2013 в 14:14 2432 1

Пламен Цеков. Снимка: БГНЕС
Пламен Цеков. Снимка: БГНЕС

Шефът на Здравната каса д-р Пламен Цеков ще предложи премахването на лимитите за направленията, давани от общопрактикуващите лекари, по време на извънредно заседание на Надзорния съвет на Касата в сряда. 

Ако предложението бъде прието, това на практика ще сложи край на проблема с недостига на направления в цялата страна. 

По отношение на лимитите в болничната помощ д-р Цеков заяви, че ще поиска да бъде прибавен разяснителен механизъм за коригиране на обемите на клиничните пътеки. Болниците ще могат да коригират обемите на медицинските дейности всеки месец със заявление до Касата.

По никакъв начин нито една болница не бива да връща пациент, посочи Цеков. Специалистите не трябва да се притесняват за заплащането на клиничните пътеки. Този въпрос ще се разрешава между болниците и Регионалните здравни каси, допълни той. 

Българският лекарски съюз и лекарите от болници в София и страната се обявиха против лимита на клиничните пътеки и поискаха оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). 

По новата методика обемите на медицинските дейности на болниците са намалени с до 30%, а намалението в  доболничната помощ е с около 15-20 на сто, заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. 

Според специалистите това на практика означава, че след изчерпването на лимита, пациентите трябва да си платят за преглед или изследване или да чакат до следващото тримесечие.

Другият вариант е в болниците да бъдат приемани всички пациенти, които се нуждаят от лечение или консултация, а разликата да се заплаща от самото лечебно заведение. В момента болниците имат задължения от около 320 млн. лева. Ако работата със НЗОК продължи по новата методика, дълговете ще се увеличат и някой ще трябва да ги плати, посочи д-р Райчинов. 

НЗОК е отпуснала същите пари за болниците като миналата година. Не е ясно какво става с парите, спестени заради лимитите - около 100 млн. по наши изчисления, допълни той. По думите на Райчинов досега не е известно и защо точно е въведена новата методика при положение, че старата е била по-добра.

Обяснението на управителя на НЗОК, че се налага заради по-големия брой болници, сключили договор със Здравната каса, е несериозно, тъй като това не променя броя на пациентите и съответно необходимите средства, просто се преливат пари от едно място на друго.  

Според д-р Райчинов над 70% от лекарите искат оставката на д-р Пламен Цеков. Това показало запитване до делегатите на събора на Българския лекарски съюз. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови