Нов начин за разпределение на направленията

02 февруари 2013 в 11:40 2123 2

НЗОК. Снимка: БГНЕС
НЗОК. Снимка: БГНЕС

Тази година Здравната каса ще изчислява лимитите за направления на личните лекари по нова методика, съобщава БНТ.

За момента указанията, които са дадени на джипитата, са да ползват 1/3 от лимита за първото тримесечие на 2012 година. Според лекарската колегия в Бургас тази година пациентите по-често ще чуват, че няма направления.

От тази година отпада и надвишаването от 10% на лимитите за направления, което досега личните лекари можеха да правят, без да бъдат санкционирани. Това ще затрудни работата им, защото след 15 число на месеца талоните се изчерпват, категорични са джипитата.

Какво означава, че хората ще боледуват в първите 15 дни от месеца и във вторите 15 - те вече нямат право, коментира пред БНТ д-р Елина Савова, общопрактикуващ лекар.

За да не връщат пациенти, много от лекарите надвишават лимитите, с които разполагат, а след това плащат глоби.

В края на краищата, ако изтървеш един човек с пневмония и не си му направил на време рентгена - какво правим? Как ще се оправдавам, че лимитът ми ли е свършил? Ако трябва ще платя от джоба си, ако трябва изследванията, които съм надвишила... но не можеш да си позволиш да загубиш човек, коментира още д-р Савова.

Много от семейните лекари са против каквито и да било лимити. Според тях професията им се е превърнала повече в диспечерска и на тях не се гледа като на специалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!